head

Átgondolt diétával a koszorúér-betegség ellen

koszoruer-betegseg
Szívünk védelmének érdekében érdemes változtatni az étkezési szokásainkon
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Életmód

A koszorúér-betegség az egyik leggyakrabban előforduló infarktust, esetleg korai szívhalált okozó elváltozás.  A betegség megelőzhető, vagy ha már kialakult, rosszabbodása lassítható, esetenként megállítható, sőt vissza is fordítható, de ehhez komoly életmódváltásra van szükség.

Gondolta volna, hogy csupán diétával is megállítható, de akár vissza is fordítható koszorúér-betegség? Dr. T. Colin Campbell professzor Kína-tanulmány című könyvében egy kollégája erre vonatkozó kísérletét osztotta meg.
 


Koszorúér-szűkület kezelése természetesen

Campbell professzor könyvében azt taglalja, hogy komoly összefüggés van a táplálkozás és a leggyakoribb kórképek, pl. szívbetegség között. A szaktekintély leírta, hogy kollégája, dr. Caldwell Esselstyn úgy döntött, elkezdi a teljes táplálékok és a növényi alapú étrend hatásait vizsgálni a szívkoszorúér-betegségben szenvedő betegeken. Minimális koleszterincsökkentő gyógyszeres kezelés mellett nagyon alacsony zsírtartalmú növényi diétát írt elő, és látványos eredményekről számolt be.
Dr. Esselstyn az 1980-as évek közepén kezdte el a vizsgálatait, fő célja pedig az volt, hogy betegeinek koleszterinszintjét 150 mg/dl alá csökkentse. Mindegyiküket megkérte rá, hogy egy táplálkozási naplóba írjanak fel mindent, amit csak elfogyasztottak. A következő két esztendőben kéthetenként konzultált velük, vérvizsgálatokat írt elő, ellenőrizte a vérnyomásukat és a testsúlyukat. A betegek ugyanazt az étrendet követték, mint amit Esselstyn doktor és a neje is. Ez nem tartalmazott hozzáadott zsírt és jórészt állati eredetű táplálékokat sem. A kísérletben résztvevők kerülték az olajféléket, a húsokat, illetve a tejtermékeket, leszámítva a sovány tejet és a zsírszegény joghurtot. Miután öt évig folytatta a programot, Dr. Esselstyn azt javasolta pácienseinek, hogy a sovány tejet és a zsírszegény joghurtot is iktassák ki az étrendjükből.

„Az idő előtti halál árnyékában éltek”

Tanulmányának első két évében öten abbahagyták a programot, de tizennyolcan folytatták. Ők eredetileg súlyos betegség miatt keresték fel Esselstyn doktort. „A tanulmány előtti nyolc évben ez a tizennyolc ember összesen negyvenkilenc koszorúér eseményen esett át beleértve az anginát, a bypass műtétet, a szívinfarktust, az agyi történést és az érplasztikát. Ezek a szívek egyáltalán nem voltak egészségesek. Elképzelhetjük tehát, hogy mennyire motiváltak voltak, hogy részt vehessenek a vizsgálatban, hiszen az idő előtti halál árnyékában éltek”- írja Campbell professzor, hozzátéve, hogy a tizennyolc páciens említésre méltó sikereket ért el. A résztvevőknél a „rossz”, azaz a LDL koleszterin szintjei drámaian csökkentek, és az azt követő tizenegy év során, a diétát továbbra is betartók körében egyetlen koszorúér esemény következett be. Ez is olyasvalakit érintett, aki egy ideire felhagyott a diétával. „E páciensek betegsége nemcsak hogy megállt, hanem vissza is fejlődött. A betegek hetven százalékánál ismételten megnyíltak az eldugult artériák.  Páciensei közül tizenegyen egyeztek bele az angiográfiás vizsgálatba, amelynek során a szív artériái röntgensugárzás segítségével láthatóvá tehetők. A tizenegy személynél az artériák szűkülete átlagosan 7%-kal javult a tanulmány első öt éve után” – összegezte el kollégája érdemeit Campbell professzor.

Vegán étrenddel a betegségek ellen

A professzor könyvében részletesen ír a vegán étrend előnyeiről, és számtalan kutatási eredmény birtokában kijelentette, hogy a vegán életmód sikeresen átsegíthet a depresszión is. Néhány napos vegán étrend után már tapasztalható a változás. A vegán étkezési szokás legfontosabb szabálya, hogy semmilyen állati eredetű ételt nem tartalmazhat a bevitt táplálék. Itt megjegyezendő, hogy a húsok, a tejtermékek, tehát a sajtok, a túró, és a tojás elhagyásával jár a veganizmus. Fontos tudni, hogy azok, akik a vegán étrend és életmód mellett teszik le a voksukat, változatosan kell, hogy táplálkozzanak gabonafélékből, hüvelyesekből, magvakból és zöldségekből egyenlő mennyiségben. A vashiány problémája a vegán táplálkozásban a legkevésbé gyakori, az ásványi anyagok növényi forrásból sokkal könnyebben hasznosulnak.
A növényi eredetű étrend emellett a klímaváltozás megállításában is segíthet, hiszen az állattartás következtében termelődő gázok a klímaváltozás egyik fő okozói.

Miért rosszak az állati fehérjék?

Az állati fehérjék nélkülözik a fitonutrienseket, ezért jelentősen lecsökkentik az emésztésünk hatékonyságát, fokozott gázképződést, székrekedést okoznak. Ennek következtében pedig lerakódnak szervezetünkben a méreganyagok, nem megfelelő a táplálékfelszívódás, károsodik a létfontosságú bélflóra, és gyengül az immunrendszer. A növényekben viszont a fehérjén kívül megtalálható az összes fitonutriens. Ez alatt a rostokat, vitaminokat, fontos ásványi anyagokat, enzimeket és bélbaktériumokat értjük.

Források:

Dr. T. Colin Campbell - Kína-tanulmány (The China Study)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Koszor%C3%BA%C3%A9r-betegs%C3%A9g

https://www.meregtelenites-beltisztitas.com/puffadas

https://www.meregtelenites-beltisztitas.com/mi-a-belflora

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!