head

Koszorúér-betegség – Hogyan segít rajta a diéta?

Koszorúér-betegség: hogy befolyásolja a táplálkozás?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Életmód

A koszorúér-betegség az egyik leggyakrabban előforduló, infarktust, esetleg korai szívhalált okozó megbetegedés.  A betegség megelőzhető, vagy ha már kialakult, rosszabbodása lassítható, esetenként megállítható, sőt vissza is fordítható, de ehhez komoly életmódváltásra van szükség. T. Colin Campbell professzor Kína-tanulmány (The China Study) című könyvében egy kollégája erre vonatkozó kísérletét osztotta meg.

Campbell professzor - aki a Kína-tanulmányban azt taglalja, hogy komoly összefüggés van a táplálkozás és a leggyakoribb betegségek, pl. szívbetegség között - leírta, hogy kollégája, dr. Caldwell Esselstyn úgy döntött, elkezdi a teljes táplálékok és a növényi eredetű étrend hatásait vizsgálni a szívkoszorúér betegségben szenvedő betegeken. Minimális koleszterincsökkentő gyógyszeres kezelés mellett nagyon alacsony zsírtartalmú növényi diétát írt elő és látványos eredményekről számolt be a szívbetegségek kezelésében.

Példát mutatott a betegeinek

Dr. Esselstyn az 1980-as évek közepén kezdte el a vizsgálatait, fő célja pedig az volt, hogy a betegeinek koleszterinszintjét 150 mg/dl alá csökkentse. Mindegyiküket megkérte rá, hogy egy táplálkozási naplóba írjanak fel mindent, amit csak elfogyasztottak. A következő két esztendőben kéthetenként konzultált velük, vérvizsgálatokat írt elő, ellenőrizte a vérnyomásukat és a testsúlyukat. A betegek ugyanazt az étrendet követték, mint amit Esselstyn doktor és a neje is. Ez nem tartalmazott hozzáadott zsírt és jórészt az állati eredetű táplálékokat sem. A kísérletben résztvevők kerülték az olajokat, a húsokat, a halakat, a szárnyasokat és a tejtermékeket, leszámítva a sovány tejet és a zsírszegény joghurtot. Miután öt évig folytatta a programot, Dr. Esselstyn azt javasolta pácienseinek, hogy a sovány tej és a zsírszegény joghurtot is iktassák ki az étrendjükből.

„Az idő előtti halál árnyékában éltek”

Tanulmányának első két évében öten abbahagyták a programot, de tizennyolcan folytatták. Ők eredetileg súlyos betegség miatt keresték fel Esselstyn doktort. „A tanulmány előtti nyolc évben ez a tizennyolc ember összesen negyvenkilenc koszorúér eseményen esett át beleértve az anginát, a bypass műtétet, a szívinfarktust, az agyi történést és az érplasztikát. Ezek a szívek egyáltalán nem voltak egészségesek. Elképzelhetjük tehát, hogy mennyire motiváltak voltak, hogy részt vehessenek a vizsgálatban, hiszen az idő előtti halál árnyékában éltek”- írja Campbell professzor, hozzátéve, hogy a tizennyolc páciens említésre méltó sikereket ért el. A résztvevőknél a „rossz”, azaz a LDL koleszterin szintjei drámaian csökkentek, és az azt követő tizenegy év során, a diétát továbbra is betartók körében egyetlen koszorúér esemény következett be. Ez is olyasvalakit érintett, aki egy ideire felhagyott a diétával. „E páciensek betegsége nemcsak hogy megállt, hanem vissza is fejlődött. A betegek hetven százalékánál ismételten megnyíltak az eldugult artériák.  Páciensei közül tizenegyen egyeztek bele az angiográfiás vizsgálatba, amelynek során a szív artériái röntgensugárzás segítségével láthatóvá tehetők. A tizenegy személynél az artériák szűkülete átlagosan 7%-kal javult a tanulmány első öt éve után” – összegezte el kollégája érdemeit Campbell professzor.

Forrás:
Dr. T. Colin Campbell - Kína-tanulmány (The China Study)

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!