head

Káros körömlakk: veszélyes összetevőket tartalmazhat

Káros körömlakk: mit tartalmaz, miért veszélyes?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Mindenkinek mást jelent a szép köröm, sokan vannak, akik nem csak manikűröznek, vagy éppen pedikűröznek, hanem körömlakkot is használnak. Nem biztos, hogy jól teszik, mert létezik káros körömlakk is.

Noha a közelmúltban az vezető kozmetikai cégek elkezdték eltávolítani az egészségre káros vegyületeket a körömlakkok hozzávalói közül, az olcsóbb márkák esetében ez nem igaz. Ha ezek közül választunk, könnyen előfordulhat, hogy káros körömlakkot vásárolunk.

Veszélyes összetevők

Első hallásra talán meglepő, de igaz: méreganyagok a körömlakkokban is lehetnek. A legveszélyesebb a dibutil-ftalát, a formaldehid és a toluol-vegyületek. A körömlakklemosókban gyakorta alkalmazott formaldehid belélegezve légúti irritációt, köhögést, nehézlégzést okozhat, a kísérleti állatok esetében légúti daganatot diagnosztizáltak. Veszélyes méreganyagok lehetnek a toluol-vegyületek is, amelyeknek gőze szédülést, idegrendszeri zavarokat eredményezhet, megzavarhatja a máj- és a vese működését, míg a bőrre kerülve irritációt válthatnak ki. A dibutil-ftalát (DBT) károsíthatja a vesét, a májat és a hormonháztartást, irritálja a bőrt, káros hatásai között a köhögést és a szédülést is meg kell említeni. A fenti három toxinon kívül is vannak méreganyagok a körömlakkokban és lemosókban: ilyen a jól ismert aceton, valamint a butil-acetát, au izopropil-alkohol, a nitrocellulóz vagy a szintetikus színanyagok. 

Nézzük meg a címkét

Ha mindezek ellenére mégis körmeink lakkozása mellett döntünk, próbáljuk meg csökkenteni a veszélyes méreganyagok mennyiségét. Tanulmányozzuk az összetevők listáját, és legalább a legfontosabb körömlakk mérgeket kerüljük el, valamint ne feledkezzünk meg a rendszeres méregtelenítésről sem. Persze nem kell rögtön a szemétbe hajítanunk a körömlakkot, hiszen alkalmankénti használata vélhetően nem okoz egészségkárosodást. Ettől függetlenül a kislányok körmét soha ne lakkozzuk ki, főként akkor ne, ha rágja azokat!

Az EU betiltotta a DBP-tartalmú kozmetikumok gyártását, ha mégis ilyenbe botlunk, semmiképp ne vásároljuk meg, csak azért, mert olcsó!

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!