head

Asztma oka | Zsírszövetet találták túlsúlyos és elhízott emberek tüdejében

asztma
A zsírfelesleg megváltoztatja a légutak normál felépítését és gyulladást okoz a tüdőben
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Először találtak zsírszövetet túlsúlyos és elhízott emberek tüdejében.  Ausztrál kutatók 52 páciens tüdőmintáit elemezték, és megállapították, hogy a tüdőben lévő zsírmennyiség a testtömeg-indexszel összhangban nőtt. Ez pedig jelentősen növeli az asztma kockázatát – olvasható a BBC News cikkében.

A kutatási eredmények megmagyarázhatják, milyen összefüggések vannak a túlsúly és az asztma kialakulása között. Tüdőgyógyászok szerint érdekes lenne megnézni, hogy a súlycsökkentés megfordíthatja-e a hatást.

A zsírfelesleg megváltoztatja a légutak normál felépítését

A Respiratory Journalban közzétett tanulmányban tüdődaganatok mintáit vizsgálta. 15-nél nem volt kimutatható az asztma, 21-nél igen, de ezek az emberek más okok miatt haltak meg.  16 esetben viszont beigazolódott, hogy a betegség közrejátszott az elhalálozásban.


A tudósok közel 1400 megfestett, a légutakból származó kenetet is elemeztek. Zsírszövetet azoknál találtak, akik nagyobb testtömeg-indexszel rendelkeztek. Úgy vélték, hogy a zsírfelesleg megváltoztatja a légutak normál felépítését és gyulladást okoz a tüdőben - ez magyarázhatja a túlsúlyos vagy elhízott emberek esetében az asztma fokozott kockázatát.
Dr. Peter Noble, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem docense elmondta: „ A túlsúly vagy elhízás összefüggésben áll az asztmával és a súlyosabb asztmás tünetekkel”.
Ez a kapcsolat megmagyarázható a túlsúly okozta közvetlen nyomással, vagy a túlsúly miatt kialakult gyulladások súlyosbodásával, azonban a szakember azt is kiemelte, hogy vizsgálataik alapján egy másik mechanizmus is szerepet játszik.
„Azt találtuk, hogy a felesleges zsír felhalmozódik a légutak falában, ahol helyet foglal el, és úgy tűnik, hogy növeli a tüdőben a gyulladás mértékét” - mondta Dr. Noble.
„Úgy gondoljuk, hogy ez a folyamat a légutak megvastagodását okozza, amely korlátozza a levegő áramlását a tüdőben, és ez legalább részben magyarázhatja az asztma tüneteinek fokozódását”.
Thierry Troosters, a European Respiratory Society elnöke kifejtette: „Ez egy fontos megállapítás a testtömeg és a légzőszervi betegségek közötti kapcsolatról, mert megmutatja, hogy a túlsúly vagy elhízás hogyan súlyosbíthatja a tüneteket az asztmás embereknél. Túlmutat azon az egyszerű megfigyelésen, hogy az elhízott betegeknek fokozottabb légzésre van szükségük fizikai aktivitás, például testmozgás során.”

Az asztmás betegeknél fokozottan törekedni kell az egészséges testsúly elérésére

A testtömeg befolyásolja a tüdő szerkezetét

Ugyanakkor további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a tüdőben lerakódó zsírszövet felhalmozódása megfordítható-e a fogyás révén. Az viszont biztosnak tűnik, hogy az asztmás betegeknél fokozottan törekedni kell az egészséges testsúly elérésére.
Dr. Elizabeth Sapey hozzátette: ez volt az első alkalom, amikor bizonyítékot találtak arra, hogy a testtömeg befolyásolta a tüdő szerkezetét, és szerepe lehet az asztma kialakulásában.
„Tekintettel az elhízás gyakoribb előfordulására országszerte és az egész világon, a tanulmány nagy jelentőséggel bírhat abban, hogy megértsük, miért is fontos egészségügyi kérdés az asztma továbbra is, és új módszereket azonosítsunk az asztma kezelésének javítására” - mondta.
„Ennek ellenére ez csak egy kisebb tanulmány, amit ki kell értékelnünk nagyobb betegcsoportokban és más tüdőbetegségek kapcsán” – emlékeztetett dr. Sapey.

Források:

https://www.bbc.com/news/health-50081456

https://hu.wikipedia.org/wiki/Asztma        

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!