head

Honnan tudhatom, hogy vesebeteg vagyok?

Vesebetegség: okok és tünetek
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

A vesebetegség lassan, tünetmentesen alakul ki. Kezdetben semmi nem utal arra, hogy valami gond lenne. Mivel többnyire nem jelentkezik fájdalom, nem is fordulunk szakemberhez, holott a kezdődő vesebetegséget csak ily módon lehet kiszűrni.

Mivel a vesék fő funkciója, a vér folyamatos tisztítása, a káros anyagok egyre jobban felhalmozódnak, ami számos betegség forrása lehet. A legtöbb vesebetegség azonban észrevétlenül alakul ki, az első időszakban nem produkál egyértelmű tüneteket. A vesebetegségek (pl. a vesekő) legtöbbször csak előrehaladott állapotban okoznak panaszokat, kimondottan rá utaló jelek, fizikai elváltozások csak akkor hívják fel magukra a figyelmet, ha a veseműködés 25% alá csökken. Ha a veseműködés jelentősen csökken, a káros anyagok egyre inkább felhalmozódnak, ami a vesebetegség súlyosságától függően magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, szív– és keringési betegségekhez vezethet. Noha a vesebetegségek megelőzésére kell törekedni, nagyon előrehaladott, illetve már visszafordíthatatlan károsodás esetén, elkerülhetetlen a dialízis, illetve a veseátültetés.

A vesebetegség intő jelei

Az előrehaladott vesebetegség  jellegzetes panaszokkal pár. Visszatérő hólyaghurut, vérszegénység, magas vérnyomás, fáradékonyság, elesettség, sápadtság, étvágytalanság, hányinger és hányás jelentkezhet, de a felvizesedett lábszárak, a duzzadt arc is intő jel lehet. A tünetek felléphetnek egyszerre, apránként, illetve részlegesen. A vesebetegségeket általában vizelet- és vérvizsgálattal, az artériás vérnyomás mérésével, illetve műszeres ellenőrzéssel lehet megállapítani. Egyértelműen vesebetegségre utal, ha laboreredményen szereplő beszűkült vesefunkció és az emelkedett szérum karbamid, illetve kreatinin értékek olvashatók.

A vesebetegség megelőzése

Fontos szerepet tölt be a vesebetegségek megelőzésében a helyes táplálkozás, illetve az elegendő folyadék fogyasztása (ami egy átlagos testalkatú felnőtt esetében napi 2 liter). A mesterséges adalékanyagokkal teletömött élelmiszerek és szénsavas italok nemcsak túlterhelik a vizeletet a kiürítendő méreganyagokkal, de erőteljesen savasítják is a szervezetet. Ugyanígy az alkohol is. A rendszeres testmozgás is kiválóan alkalmas a vesebetegségek megelőzésére, illetve a vesebetegség kialakulásának lassítására. Ehhez nagymértékben hozzájárul, hogy a testmozgás erősíti a szívet, ezáltal javítja a vérkeringést, ellenállóbbá és ruganyosabbá teszik az artériákat.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!