head

Alzheimer-kór: a marihuána megvédhet tőle?

Alzheimer-kór: a marihuána megvédhet tőle?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Érdekességek

A marihuána gyógyászati céllal történő felhasználását jó néhány elismert orvos támogatja, míg mások aggódnak addiktív tulajdonságaival és hosszú távú hatásaival kapcsolatban. Ám hiába népes az ellenzők tábora, egyes kutatások továbbra is az Alzheimer-kór orvosi marihuánával történő lehetséges kezelésére és tüneteinek enyhítésére összpontosítanak.

Az Alzheimer-kór egy neurodegeneratív betegség, ami kezdetben emlékezetkieséssel jár, előrehaladott állapotban pedig személyiség- és viselkedési zavarok jelennek, majd bekövetkezik a teljes szellemi leépülés. Noha az Alzheimer-kór kiváltó oka egyelőre ismeretlen, az biztos, hogy kapcsolatba hozható a béta-amyloid nevű fehérje túltermelődésével, ami amiloyd plakkokat képez az agyban. Az Alzheimer-kór ellen jelenleg nem létezik semmilyen terápia, csak a tüneti kezelésre van mód.

Több ezer éves múltja van

A marihuánát, más néven kannabiszt vagy vadkendert már több ezer évvel ezelőtt is használták betegségek kezelésére vagy azok tüneteinek enyhítésére, többek között a depresszió, a székrekedés és ízületi gyulladások kezelésére, de fájdalomcsillapítóként is népszerű volt. Ebben az esetben a benne található THC (tetrahidrokannabiol) kábító hatása érvényesül, amivel a droghasználók visszaélnek. A marihuána gyógyászati célú alkalmazását, szigorú keretek közé szorítva elsőként Kaliforniában engedélyezték az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elejétől fogva pedig a világ több országában is hozzáférhetővé tették a betegek számára. Jelenleg a THC szintetikus verzióját a kemoterápia okozta hányás, illetve az AIDS következtében kialakult fogyás és étvágyvesztés ellen használják.

Megvédheti az agyat

Már az i960-as években napvilágot láttak olyan tanulmányok arról, amelyek szerint a THC megvédheti az agyat az Alzheimer-kór ellen. A Journal of Alzheimer's Disease tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint a THC és a marihuánában lévő néhány más vegyület valóban segít lebontani az agyban a béta-amyloidot, emellett a THC az Alzheimer-kórral járó idegsejt gyulladást is segíthet kezelni. Mielőtt a THC bevethető lesz az Alzheimer-kór ellen, a kísérleti eredményeiket természetesen klinikai tesztekkel kell igazolni. Jelenleg az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) két tabletta formájában engedélyezi a használatát, ezeket a gyógyszereket a kemoterápia által okozott émelygés és az AIDS-betegek étvágyának növelésére használják.

Természetes gondoskodás

Jótékonyan hatnak az agyműködésre és a memóriára az olyan szuperélelmiszerek, mint az acai bogyó, a spirulina alga, illetve a szőlőmag. Az utóbbiban lévő antioxidáns hatású flavonoidok  erősítik az immunrendszert, óvják a szívet és az érrendszert, gátolják a zsírsavak oxidációját, csökkentik a koleszterinszintet, megelőzve az érelmeszesedést.

Forrás:
http://www.alzheimers.net/6-15-15-effects-of-medical-marijuana-on-alzheimers/
http://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad140093

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!