head

Barát vagy ellenség a csokoládé?

Csokoládé: egészséges a fogyasztása vagy nem?
Koprivanecz Magdolna Koprivanecz Magdolna
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Egészség

Azt szokták mondani, hogy ami finom, az biztosan egészségtelen is, ez a megállapítás azonban szerencsére nem mindig igaz. Ilyen kivétel lehet a csokoládé, különösen az étcsokoládé, mely számos jótékony hatással rendelkezik.

Annak köszönhetően, hogy csokoládé többek között bővelkedik a szabad gyököket megkötő és gyulladásgátló összetevőkben, rendkívül egészséges. Természetesen a mértéktartó csokoládéfogyasztásra gondolunk, és nem a napi egy tábla elmajszolására.

Keserű antioxidáns

Mindenképpen fontos, hogy olyan étcsokoládédét válasszunk, aminek kakaótartalma legalább 65 százalék. Az antioxidánsok mennyiségét ugyanis a csokoládé kakaótartalma határozza meg: 100 gramm étcsokoládéban 50-60 mg, míg az azonos mennyiségű tejcsokoládéban ennek negyede-ötöde található. Az antioxidáns flavanoidok kitüntetett szerepet kapnak az egészség megőrzésében. Fogyasztásuk erősíti az immunrendszert, védi a szív- és érrendszert, gátolja a zsírsavak oxidációját, csökkenti a koleszterinszintet, meggátolja az érelmeszesedést. Mindemellett a csokoládé gazdag káliumban, magnéziumban, rézben, valamint A-, D-, E- és B-vitaminokban. Magas cinktartalma miatt segíti a spermaképződést, természetes hatóanyagai táplálják és hidratálják a bőrt, megfiatalítják a bőrsejteket.

A csokoládé és a kalóriák

Ne feledjük, hogy a csokoládé antioxidánsai nem teszik semmissé magas zsír-, és kalóriatartalmát. 100 gramm, 65 százalék kakaótartalmú étcsokoládéban körülbelül 550 kalória található. Ez kifejezetten nagy mennyiség, hiszen a napi kalóriaigényünk – kortól, nemtől, súlytól és az aktivitástól függően – negyedét vagy hatodát teszi ki.

Amikor biztosan ne együnk csokoládét

Akik hajlamosak a gyakori fejfájásra, migrénre, vagy a székrekedésre lehetőleg csak kevés csokoládét fogyasszanak. A csokoládéban található tiramin és anandamid serkentik az antidepresszáns hatású, szerotonin termelését, ami miatt szélsőséges hangulatváltozások jelentkezhetnek. Nem tesz jót a csokoládé gyomorbántalmak esetén sem, hiszen felerősítheti a gyomorhurut és a gyomorfekély tüneteit. És még egy rossz hír: nagyobb mennyiségben található meg benne oxalát, amely megzavarja a kalcium felszívódásának folyamatát, így hozzájárulhat a csontritkulás és a vesekő kialakulásához.

Gondolta volna?

A csokoládét nem minden diéta tiltja. A Sirtfood-diéta olyan az ételek fogyasztásán alapul, amelyek különösen gazdagok természetes növényi vegyi anyagokban, úgynevezett polifenolokban, elnyomják az étvágyat, nem mellesleg finomak. Ez a diéta a jó minőségű étcsokoládé fogyasztását kifejezetten ajánlja.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!