head

Vércsoportdiéta – Mit ehetünk és mit nem?

Hogyan működik a vércsoportdiéta?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Egészség

A vércsoportdiéta helyreállítja az immunrendszer működését, megvéd a szív-és érrendszeri betegségektől, a cukorbetegségtől és a ráktól - legalábbis ezt ígéri Dr. Peter J. D’Adamo, aki több könyvet is írt a vércsoport szerinti táplálkozásról.

Az orvos és természetgyógyász dr. Peter D’Adamo írta le elsőként a vércsoportdiétát, ami azon az elven alapul, hogy az ősemberek vércsoportja egy bizonyos életmódhoz kapcsolódott. Mivel a táplálkozásunk alapvetően azóta sem változott, szerinte ma is a vércsoportunknak megfelelő étrendet kell követni. Ha ezt betartjuk, kisebb eséllyel betegszünk meg, és a súlyunkat is tartani tudjuk.

Hogyan működik?

A modern gyógyászat a diétát rendszerint valamilyen negatív állapot megszüntetésére alkalmazza. Ezzel szemben a vércsoportdiéta alkalmazói úgy gondolják, hogy az ember vércsoportja határozza meg az étrendjét. Vannak tehát kötelezően fogyasztandó ételek, és olyanok is, amiket mindenképpen kerülni kell. Ha a vércsoportdiétát betartjuk, szervezetünk megfelelően fog működni, elkerülhetjük a betegségeket és az elhízást. A módszer hívei mindezt azzal a felismeréssel magyarázzák, hogy az őskorban a gyűjtögetőknek, a főleg húst evőknek és a növényeket fogyasztóknak az életmódjuknak megfelelő volt a vércsoportja.

Vércsoportok szerinti ételek

0 vércsoport: kerüljük a szénhidrátokat, a glutént, a babféléket, a lencsét, a földimogyorót, a kukoricát, a burgonyát és a koffeint. Együnk minél több omega3-zsírsavakban gazdagtengeri halat, diót, tökmagot, tököt és káposztaféléket. A 0 vércsoportúak szervezete hasznosítja a legjobban a húsokat, belsőségeket, a sertéshúst és a sertéshúsos felvágottakat azonban mérsékelten fogyasszuk.

A vércsoport: a tejet, tejtermékeket, paradicsomot, burgonyát és vörös húsokat minél kevesebbet fogyasszunk. Jót tesznek viszont a saláták, a hüvelyesek, a szója, a zöld tea, a halak és a baromfik.

B vércsoport: a gabonafélék, tengeri ételek és lencse helyett együnk inkább minél több tojást, zöldségeket, kecskesajtot és rizst. A B vércsoportúak szervezete dolgozza fel a leghatékonyabban a tejtermékeket, ennek ellenére ezek fogyasztást se vigyük túlzásba. Kifejezetten tilos viszont a bab- és káposztafélék, a baromfik, a répa, a burgonya, a retek és az articsóka.

AB vércsoport: szinte bármit ehetnek, különösen ajánlottak a húsok, a friss gyümölcsök, a rizs, és a kukorica és az articsóka kivételével a zöldségek közül.

Ami kötelező

A vércsoportdiéta alapja, hogy miután felkeltünk, azonnal fogyasszunk el egy pohár langyos, citromos vizet: visszaállítja a bélrendszer megfelelő pH-értékét, fokozza a méregtelenítést, a nagyobb mennyiségű antioxidáns C-vitamin jó hatással van az immunrendszer működésére.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!