head

Mérgek a lakásban

Sokféle méreg vesz körbe minket a lakásban
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Lehet, hogy nem is tujda, hogy a  mérgek a lakásban mindenütt körbevesznek minket. Légfrissítők, illatosítók, tisztító- és tisztálkodó szerek, csak pár példa az olyan egészségkárosító anyagok közül, amiktől tartanunk kell

Bőrtünetekkel küzd, ingerlékeny, sok fáj a feje és az ízületei? Könnyen lehet, hogy azok az otthonában található mérgek okozzák a tüneteit, amikről még csak sejtése sincs.

Klór helyett házi fertőtlenítő

Egyre több szó esik arról, hogy a klórt tartalmazó fertőtlenítők gyengíthetik az immunrendszert. Szerencsére létezik természetes megoldás, elegendő, ha a patikában kapható 70 százalékos alkoholt 1:1 arányban vízzel hígítjuk, hozzáadunk némi levendula vagy citrom illóolajat, majd így használjuk a lakásban.

Veszélyes tisztálkodó szerek

Létezik egy triklozán nevű vegyi anyag, amely baktérium- és gombaölő hatása miatt, számos kozmetikai és tisztálkodási készítményben, többek között fogkrémben, dezodorban, bőrnyugtató készítményekben, sőt ruhák anyagában, konyhai eszközökön is megtalálható. Legnagyobb mennyiségben az antibakteriális szappanok tartalmazhatják. Pedig a triklozán egy olyan méreg, ami káros lehet az egészségre, összefüggésbe hozható egyes hormonális problémákkal, károsíthatja a májat, a bélflórát és a pajzsmirigyet, ennek ellenére ez a méreg a babaápoló termékekben is jelen van.

A jó illatnak ára van

Sokan használnak légfrissítőket, illatosítókat a lakásban, holott ezeket általában vegyszerekből állítják elő. Ez az oka annak, hogy esetenként rosszullétet, főként fejfájást és migrént okoznak. Éppen ezért, sokkal jobban tesszük, ha a mérgező kemikáliák helyett természetes illóolajok párologtatásával illatosítjuk lakásunkat.

Óvakodjunk a műanyagoktól

Elsősorban a régebben gyártott konyhai műanyagdobozokban és csomagolóanyagokban lehet BPA (Bisphenol A), ami azért sorolható a mérgek közé, mert a melegítés során az ételekbe kerülve megzavarhatja a hormonháztartást, illetve hozzájárulhat az elhízáshoz és akadályozhatja a fogyást. Jobban tesszük, ha ételeinket BPA mentes, vagy üveg dobozokban tároljuk. A manapság népszerű műanyag vágódeszkák sem a legbiztonságosabbak: egyrészt tartalmazhatnak triklozánt, másrészt, ha megsérülnek – márpedig, ha vágunk rajtuk, ez elkerülhetetlen – nehezebben tisztíthatók, mint a fából készült eszközök.

Minden héten új szivacs

Ahogyan a fogkefét erősen ajánlott 2-3 havonta újra cserélni, a mosogatószivacsot sem lehet korlátlan ideig használni. Akkor is dobjuk ki egy hét után, ha még nem ment széjjel, hiszen ennyi idő alatt szinte biztosan elszaporodnak rajtuk a káros baktériumok és más kórokozók. Ne bízzunk a forró víz erejében, a káros mikroorganizmusokat csak jelentős hőhatás pusztítaná el, amitől a szivacs is tönkremenne. Egyszerűbb és higiénikusabb a gyakori csere.

Segít a méregtelenítés

Amennyiben a különféle mérgek már bekerültek a szervezetünkbe, ne feledkezzünk meg a méregtelenítésről. Egy minőségi méregtelenítő program segítségével, nem csupán a lerakódott toxinoktól szabadulhatunk meg, hanem megelőzhetjük a kellemetlen panaszok és a betegségek kialakulását is.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!