head

Petrezselyem: a gladiátorok ókori teljesítménynövelője

Petrezselyem: a gladiátorok ókori teljesítménynövelője
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Szuperélelmiszerek

Az ókorban nem fűszernövényként, hanem főként gyógynövényként tartották számon a petrezselymet, ami nem meglepő, ha egy kicsit jobban megismerjük ezt a fantasztikus növényt.
Rómában a gladiátoroknak petrezselymet adtak, mivel úgy gondolták megnöveli erejüket, a görögök pedig vizelethajtásra használták az aromás zöld növényt.

Vizelethajtó

A petrezselyem gyökere és zöldje egyaránt kitűnő vizelethajtó hatással bír, amit már az ókori görögök is felismertek és előszeretettel használták a gyógyászatban. Húgyúti megbetegedésekkor, felfázás esetén a petrezselyem gyökerét hívhatjuk segítségül, ami gyakorlatilag átmossa a vesénket. Megelőzésre használva a vesekő kialakulásának esélyét csökkenthetjük a petrezselyemteával.

Emésztést serkentő

A petrezselyem kitűnő lúgosító a különböző bélbetegségek, gyomorpanaszok enyhítője, és segít az elsavasodott szervezet gyógyításában. Emellett a petrezselyem segíti az emésztést: ha székrekedéssel küzd, igyon petrezselyemteát! 1 evőkanál felaprított petrezselyemzöldet és gyökeret forrázzunk le 1 csészényi vízzel, hagyjuk állni 15 percig és igyuk meg.

Leheletfrissítő

Ha erősen fűszerezett ételt fogyasztottunk, vagy hagymát ettünk, mégsem szeretnénk egy társaságban csukott szájjal ücsörögni, rágcsáljunk el egy kevés petrezselyem zöldet! Segít elfedni az erős illatanyagokat, és frissé varázsolja leheletünket.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!