head

Probiotikus baktériumok: elűzik a depressziót

depresszió ellen probiotikumok
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Probiotikumok

A probiotikus baktériumok fontosságáról egyre többet hallani, ám arról sokkal kevesebbet, hogy számos élettani hatásuk mellett a bélflórát felépítő jótékony organizmusok a mentális állapotunkat is befolyásolhatják.

Amit eddig is tudtunk róluk

A probiotikus baktériumokról régóta köztudott, hogy támogatják az anyagcsere folyamatokat, a tápanyagok hasznosulását, fontos szerepük van a K-, a B12- és a B7-vitamin előállításában, továbbá a szénhidrátok lebontásában, a kalcium, a magnézium és a vas felszívódásában. A probiotikus baktériumok az emésztés szabályozásával képesek megelőzni, szükség esetén mérsékelni számos kellemetlen tünetet, többek között a puffadást, a krónikus hasfájást, a székrekedést vagy a hasmenést. Az is kiderült, hogy egyes probiotikus baktériumok hatással lehetnek a testsúly szabályozására, segítségükkel gyorsabb és tartósabb fogyás érhető el, sőt, a Candida albicans elszaporodását is meggátolják.

És amit nem

A legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy a bélflórát felépítő probiotikus baktériumok az ember mentális állapotát is befolyásolhatják. University College of Cork kutatói egereken végzett kísérletek után arra a következtetésre jutottak, hogy szoros kapcsolat van a probiotikus baktériumok és az agy neurokémiai működése között, azaz a probiotikus baktériumok hiánya neurokémiai betegségeket - szorongást, pánikrohamokat, depressziót - idézhet elő. Amennyiben ez emberek esetében is beigazolódik, akkor a megfelelő probiotikus baktériumokat tartalmazó probiotikumok fogyasztásával enyhíthető, illetve megelőzhető lenne a szorongás, a depresszió, az alvászavarok, és egyéb pszichés betegségek, illetve csökkenthető a vérben a stresszhormonok szintje.

Prebiotikumok nélkül nem megy!

Ha a bélflóra egyensúlya felborul, azaz a probiotikus baktériumtörzsek mennyisége lecsökken, az immunrendszer legyengül, különböző kínzó panaszok, majd betegségek jelentkeznek, ezért a jótékony mikroorganizmusok pótlása elengedhetetlen. Ne feledjük azonban, ahhoz, hogy a probiotikus baktériumok kifejthessék jótékony hatásaikat, prebiotikumokra van szükség. Ezek a speciális növényi rostok - többek között az inulin és a laktóz - a jótékony bélbaktériumok legfontosabb táplálékai.

Forrás:
http://www.pnas.org/content/108/38/16050

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!