head

Immunerősítés gyerekeknek – Hogy segítenek a probiotikumok?

Immunerősítés gyerekeknek probiotikummal
Petrás Gabriella Petrás Gabriella
Újságíró
Téma: Probiotikumok

A gyerekek immunrendszere még fejletlen, így a betegségeket is könnyebben elkaphatják. Az immunerősítés gyerekeknek kifejezetten fontos, a probiotikumok pedig nagy segítségükre lehetnek ebben!

Fontos tudnunk, hogy az immunrendszer 70%-a a bélcsatornában helyezkedik el, amit jótékony baktériumok, vagyis probiotikumok milliárdjai védenek. De ha a szervezetben nem tud elegendő mennyiségű probiotikum termelődni, az immunrendszer meggyengülhet, így engedve utat a különböző megbetegedéseknek.

Probiotikumok immunerősítő hatása

A probiotikumok a bélrendszer nélkülözhetetlen és természetes lakói, nélkülük sem az immunrendszerünk, sem az emésztésünk nem tudna egészségesen és jól működni. Ezekhez a segítő baktériumokhoz már egészen korán hozzájutunk: a gyerekek a születés során is kapnak az anya szervezetéből probiotikumokat, majd az anyatejjel is kerül a gyomor-és bélcsatornájukba. A vékonybélben főleg laktobacillusok, a vastagbélben a bifidobaktériumok munkálkodnak, és anyagcseréjük által megakadályozzák a gombák és kórokozók túlzott mértékű elszaporodását, közben pedig stimulálják az immunrendszert. A bifidobaktériumok segítenek a káros baktériumok elpusztításában, gátat szabhatnak az allergiás reakcióknak, erősítik a bélflórát, így az immunerősítés gyerekeknek is hatékony megoldás lehet az allergénekkel szemben is. Ha a segítő baktériumokból nincs elegendő a szervezetben, akkor az allergián kívül, állandó fáradtság, krónikus vírusfertőzések, asztma és ekcéma is felhívhatja a figyelmet a hiányukra.

A helytelen táplálkozás és a gyenge immunrendszer összefüggése

A nem megfelelő, egészségtelen étkezés, a sok adalékanyag, a félkész ételek, és a gyógyszerek - különösen az antibiotikumok - mind a segítő baktériumok ellenségei, így gondolnunk kell védelmükre és pótlásukra. Az antibiotikumos kezelés azért kifejezetten veszélyes, mert nemcsak a káros, de a hasznos baktériumokat is elpusztítja, így sodorva veszélybe a belek, a bélflóra, de a még a szájüreg egészségét is. Mivel az immunerősítés gyerekeknek kifejezetten fontos, segítsünk, és pótoljuk a probiotikumokat. Ma már kaphatók olyan probiotkum készítmények, amelyek kifejezetten a kicsiknek készültek, arra azonban ügyeljünk, hogy tartalmazzon minél több humán eredetű, élő baktérium törzset, amelyek egymás hatását erősítik, és kiegészítik. Fontos, hogy prebiotikum is legyen benne, ami segíti a probiotikumok elszaporodását, hogykifejthessék hosszútávon is a hatásukat. Természetes prebiotikumok a csicsóka, a hagyma, a banán, a fokhagyma, a bab, a búza, a borsó, az articsóka, és a zabpehely is.

Forrás:
https://www.webmd.com/children/news/20101128/children-may-benefit-from-probiotics-prebiotics#1

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!