head

Fehérmályva méregtelenítésre | Az emésztőrendszert is támogatja

fehérmályva tea
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Gyógynövények

Fehérmályva segítségével a méregtelenítés rendkívül hatékony lehet, hiszen a benne található hatóanyagok úgy tesznek jót az emésztőrendszernek, hogy közben alaposan és kíméletesen tisztítják meg azt.

Mi a fehérmályva titka?

A fehérmályva (Althaea officinalis) pektintartalmának köszönhetően remek segítője lehet a méregtelenítésnek, hiszen a pektin megköti, majd eltávolítja a szervezetünkbe kerülő nehézfémeket és más toxinokat. Ugyanakkor hozzájárul a bélmozgás fokozásához, a széklet fellazításához és távozásához, így a béltisztításhoz is. Mivel a pektin képes „magához láncolni” a cukor molekuláit, lassítja annak felszívódását és stabilizálja a vércukorszintet. A bélflóra által hasznosítható részei a salaktalanítást követően a hasznos baktériumok elszaporodását segítik. A fehérmályva jótékony poliszacharidjai segítségével síkosítja és bevonja a belek falát, lényegében egy védőréteget hoz létre rajtuk. Ennek a tulajdonságának hála, mérsékeli a gyulladásos megbetegedések okozta kellemetlen és fájdalmas tüneteket, ezért hozzájárul az irritábilis bél szindróma (IBS), a fekélyes vastagbélgyulladás, valamint a Crohn-betegség kezeléséhez, illetve a panaszok enyhítéséhez. A fehérmályvát a méregtelenítésen túl sikerrel alkalmazhatjuk bélhurut, hascsikarás, hasmenés és székrekedés kezelésére.

Külsőleg is használhatjuk

A fehérmályva nem csak méregtelenítésre, az emésztőrendszer támogatására, illetve bélgyulladások ellen jó, hiszen borogatásként segít megszüntetni a különféle bőrgyulladásokat, horzsolásokat, fekélyeket, de bátran használjuk rovarcsípésekre is, sőt az apróbb sebek és égési sérülések is kezelhetők fehérmályva borogatással.

Hogyan készítsünk fehérmályva teát?

Egy bögrébe rakjunk 1 teáskanálnyi fehérmályva gyökeret és öntsük fel langyos vízzel. Hagyjuk állni 3-4 órán, vagy egy éjszakán át, ezt követően pedig szűrjük le. Hagyományos teát is főzhetünk belőle, ebben az esetben negyed órán át áztassuk forró vízben. A borogatást forrázatból készítsük, amikor kihűlt, mártsunk bele gézlapot, esetleg vattát, majd tegyük a kezelendő felületre.

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!