head

Vérteszt a rák korai fázisaira - Világújdonság a rákgyógyításban

Hogyan mutatható ki a rák a vérből?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Sokaknál gyakran túl későn kerül felismerésre a daganat. A Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatói azonban a napokban nagy bejelentést tettek: hamarosan vérből is diagnosztizálhatók a leggyakoribb ráktípusok. A vérteszt a rák korai fázisainak kimutatására alkalmas.

Bár a kutatók azt mondták, még több időre van szükség ahhoz, hogy felmérjék a teszt hatékonyságát a korai stádiumú rákok kimutatásában, az eredmények bíztatóak. Jelenleg egy olyan éves teszten dolgoznak, ami kiegészítője lehet a most használatos szűrési módszereknek.

Génmutációk után kutatnak

A CancerSEEK teszt 16 olyan génmutáció után kutat, amelyek a rákkal együtt jelennek meg, és 8 fehérje után, amiket ezek állítanak elő. A vérteszt a rák korai fázisainak kimutatására tehát a mutáns DNS-ek apró nyomait és a véráramba kerülő fehérjéket hivatott vizsgálni. Eddig 1005 petefészek-, máj-, gyomor-, hasnyálmirigy-, nyelőcső, bél-, tüdő- és mellrákos pácienst vizsgáltak, olyan fázisban, amikor a daganat még nem képzett áttétet. Az 1005 beteg 70%-ánál lett pozitív a teszt. Dr. Cristian Tomasetti, a Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Egyetem kutatója a BBC-nek elmondta, hogy a korai felismerés ezen a területen létfontosságú, mivel a teszttel a rákot már akkor diagnosztizálhatják, amikor sebészileg még eltávolítható, így sokak életét lehetne megmenteni. A vizsgált nyolc rák közül ötnél nincsenek szűrőprogramok a korai felismeréshez. A hasnyálmirigyráknak például olyan kevés tünete van, és olyan későn észlelhető, hogy öt éven belül öt emberből négyen halnak meg, akiket diagnosztizáltak.

Mit gondolnak a vértesztről a szaktekintélyek?

Paul Pharoah, a Cambridge-i Egyetem rákkutató professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy további kutatásokra van szükség annak felmérésére, hogy a vizsgálat mennyire eredményes a rák korai fázisainak kimutatására. „Ha bebizonyosodik, hogy a teszt valóban kimutathatja az előrehaladott rákos megbetegedéseket, az még nem jelenti azt, hogy hasznos lenne a korai stádiumú rák diagnosztizálásban is. Az első stádiumú daganatok érzékenysége a vizsgálatban csak 40% volt.” Richard Marais professzor, a brit Rákkutató Intézet munkatársa a BBC-nek azt nyilatkozta, időbe telik bizonyítani, hogy ez a vérteszt valóban alkalmas erre, még legalább 5-6 év. „A rák felfedezése a korai szakaszban, mielőtt a betegség elterjedt, az egyik leghatékonyabb módszer a rák túlélési arányának javítására, és ez az érdekes kutatás egy lépés annak érdekében, hogy olyan korán fedezzük fel, amennyire csak lehetséges."

Dr. Mangesh Thorat, a Londoni Queen Mary Egyetem Rákmegelőző Központ tudományos munkatársa szerint a CancerSEEK teszt ígéretesnek tűnik, de még nagyszámú további kutatásra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, ez a módszer milyen szerepet tölthet majd be a rákszűrésben. „Az eddigi csak egy esettanulmány-vizsgálat volt, ezért további elemzéseket kell végezni olyan nagy csoportokban, amelyek az egész lakosságra kiterjednek."

A CancerSEEK teszt betegenként megközelítőleg 500 dollárba kerül, a tesztelését folytatják, most olyan embereken kezdték el kipróbálni, akiknél nem diagnosztizáltak rákot.

Forrás:
http://www.bbc.com/news/health-42736764

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!