head

Hasnyálmirigyrák – Milyen okai lehetnek?

Hasnyálmirigyrák: mi okozza, milyen tünetei vannak?
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Belgyógyászat

Kóros étvágytalanság, hirtelen jelentkező és nagymértékű fogyás, általános gyengeség és fáradtság, állandó puffadás, csupa olyan intő jel, aminek a hátterében hasnyálmirigyrák húzódhat meg. Mivel a betegség gyors lefolyású, és azoknál is megjelenthet, akik odafigyelnek az életmódjukra, az ilyen és ehhez hasonló panaszokkal haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

A hasnyálmirigyrák (pancreas carcinoma) alattomos és rendkívül agresszív betegség, nincs a szűrésére alkalmas módszer, tünetei főként akkor jelentkeznek, amikor már előrehaladott stádiumban van, kis eséllyel gyógyítható. A helyzetet nehezíti, hogy a tüneteit más betegségekkel is könnyű összetéveszteni, legyen szó emésztési zavarokról vagy a hepatitis miatt kialakuló sárgaságról.

Kit fenyeget a hasnyálmirigyrák?

Az irritábilis bél szindrómához, illetve a Crohn-betegséghez hasonlóan nem tudják pontosan, hogy mi idézi elő a hasnyálmirigyrákot, annyi azonban biztos, hogy a helytelen életmód nagyban növeli a kialakulásának kockázatát. A dohányzás, emellett a mértéktelen alkohol- és kávéfogyasztás, a jelentős zsír- és koleszterin-tartalmú étrend is rizikófaktornak jelentenek, ám cukorbetegség és a túlsúly is a kockázati tényezők közé sorolható. (Utóbbiak esetén a tapasztalatok szerint gyakrabban alakul ki hasnyálmirigyrák.) Azt is valószínű, hogy minél közelebbi rokon szenved vagy szenvedett hasnyálmirigyrákban, annál nagyobb a betegség megjelenésének lehetősége, és az 50 éven felüliek is veszélyeztetebbek. Azoknál is megjelenhet, akik teljesen egészséges életet élnek, mivel hátterében örökletesség, cukorbetegség, valamint a növekvő életkor is meghúzódhat.

Hogyan kezelhető?

 A betegség halálozási aránya rendkívül magas, 90% körül mozog. Kezelésére csak akkor van esély, ha a korai stádiumban fedezik fel, a műtétet ugyanakkor bizonyos betegeknél akkor is elvégzik, ha nincs remény a gyógyulásra. Ilyenkor a páciens fájdalmait próbálják meg enyhíteni, megszüntetve például az epevezeték elzáródását. Ahogy más daganattípusoknál, úgy a hasnyálmirigydaganat esetében is annak kiterjedtsége, elhelyezkedése, az áttétek jelenléte határozza meg a terápiát. A pancreas carcinoma kezelésében eredendően a sebészeti beavatkozás játszik kulcsfontosságú szerepet, előrehaladott esetén a kemoterápia mellett önállóan vagy a gyógyszeres kezeléssel kombinált sugárkezelést alkalmaznak.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Clean Inside béltisztító Program

Clean Inside béltisztító Program

A Clean Inside béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.


Anti-parazita táplálék-kiegészítő

Anti-parazita táplálék-kiegészítő

A Parasic élősködő elleni táplálék-kiegészítő segít eltávolítani a bélparazitákat és petéiket a vastagbélből és a szervezet más részeiből.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT