head

Veszélyes izzadásgátlók: valóban rákot okozhatnak?

Veszélyes izzadásgátlók
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

A kellemetlen testszag és az izzadás ellen sokan többféle izzadásgátlót is kipróbálnak, de arra csak kevesen gondolnak, hogy azok hányféle káros kémiai anyagot tartalmaznak. Ennek fényében jogosan merülhet fel a kérdés: valóban léteznek veszélyes izzadásgátlók, és tényleg rákot okozhatnak?

Noha a piacon felellethető izzadásgátlók lényegében ugyanazt hivatottak szolgálni, ráadásul az összetételükben sem nagyon különböznek, nem árt meggyőződni arról, hogy valójában milyen adalékanyagokat és milyen mennyiségben tartalmaznak. Ezen anyagok miatt sok izzadásgátló válthat ki bőrirritációt, nem ritkán allergiás reakciókat, a bőrön keresztül pedig a szervezetünkbe jutva akár betegségeket is. Vegyük sorra azokat a kemikáliákat, amiket a veszélyes izzadásgátlók tartalmazhatnak!

Károsíthatják a hormonrendszert

A parabéneket tartósítószerként használják, a bőrön keresztül szinte 100 százalékban felszívódva károsíthatják a rendkívül érzékeny hormonrendszert, emellett előrehozhatják az első menstruációt, férfiaknál pedig meddőséget okozhatnak. Emellett a parabének allergiát válthatnak ki, öregítik a bőrt, de a mellrák kockázatát is növelhetik.  

Árthatnak a nyirokrendszernek

Az alumíniumsókat pórusösszehúzó hatásuk miatt használják előszeretettel, hiszen meggátolják a nyirokmirigyeket az izzadásban. Ily módon a nyirokrendszert nem képes megfelelően kiválasztani a méreganyagokat, arról nem beszélve, hogy a hónaljhoz nagyon közel található emlőmirigyekre is károsan hathatnak. Egyesek úgy vélik, hogy az alumíniumot tartalmazó izzadásgátló használata kifejezetten veszélyes, hiszen felelőssé tehető a mellrák kialakulásáért. Ez az anyag ugyanis véráramba kerülve az mellszövetekhez is eljuthat, emellett akadályozza a kalcium felszívódását, ezért köze lehet a csontritkuláshoz. Ráadásul kapcsolatba hozták az Alzheimer-kórral, illetve a prosztatarákkal.

Karcinogének lehetnek

A ftalátok nagy mennyiségben karcinogének, meddőséget, májkárosodást, vesebetegséget idézhetnek elő. Várandós nők kifejezetten óvakodjanak tőle, hiszen károsak a magzatra nézve, fejlődési rendellenességet okozhatnak. A triklozán egy gombaellenes összetevő, kutatások szerint megzavarja a hormonrendszerünket és az immunrendszerünket is.  A tartósítószerként használt formaldehid irritálja a nyálkahártyát, huzamosabb belélegzés esetén rákkeltő, és szerepe lehet a leukémia kialakulásában. A Paradichlorobenzene kutatások szerint nagyobb mennyiségben árt a májnak, a vesének és az idegrendszernek, lehetséges rákkeltő szerként is nyilvántartják. A Xylene máj és vesekárosító, csökkenti a termékenységet, növeli a rák kialakulásának kockázatát, míg a naftalén rombolja a vértesteket, a májat és a veséket, valamint szem- és bőrirritációt okoz.

Elkerülhetjük a veszélyes anyagokat, ha magunk készítjük el az izzadásgátlónkat, de ne feledjük, hogy a méregtelenítés egyik módja az izzadás, hiszen a verejtékkel a toxinok egy része is kiürül. Erős izzadás esetén végezzünk el egy méregtelenítő kúrát.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!