head

Citromhéj – Valóban mérgező?

Citromhéj: miért lehet káros az egészségre?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

A citromhéjat gondolkodás nélkül belereszeljük az ételeinkbe, holott a külföldről behozott gyümölcsöt tartósítás céljából különféle gomba- és baktériumölőkkel kezelik. Ezek többféle egészkárosító tulajdonsággal is rendelkeznek, amit állatkísérletekkel támasztottak alá.  

Tény és való, hogy a citromhéj nagyon egészséges. Tele van magnéziummal, káliummal és kalciummal, bioflavonoidokkal, a méregtelenítésben és a fogyásban segítő pektinnel, emellett A- és C-vitaminnal. Legyen szó ételkészítésről, szépségápolásról, aromaterápiáról és gyógyításról, a citromhéjban lévő citromolaj is sokféleképpen felhasználható. Többek között fertőtlenítő, immunerősítő, gombaellenes és antidepresszáns hatású. Használják a zsíros, pattanásos bőrre, bőrfeszesítésre való krémekben, de dezodorok, fogkrémek, szájvizek alapanyagaként is. A citromolaj a megfázásos, influenzás időszakban alkalmas a légtér fertőtlenítésére, inhalálhatunk vele, de akár zsebkendőre is csepegtethetjük.

Toxikus vegyszerek

Hogy a citrom ne penészesedjen és rohadjon meg, a héjat frissen tartó vegyszerekkel kezelik. Ezek emberi szervezetre gyakorolt hosszú távú hatását eddig nem vizsgálták kielégítően, azonban számos ezzel kapcsolatos állatkísérlet végeztek nyulakon és patkányokon. Az eredmények rendkívül ijesztőek. A tartósításhoz leggyakrabban használt imazalil és tiabendazol is mérgezőnek bizonyult, előbbi jelentős mértékben. Az imazalil többek között kolinészteráz-gátló, hasmenést, émelygést és hányást okozhat. A kísérleti állatoknál azt tapasztalták, hogy károsítja az endokrin rendszert és a májat, de erősen karcinogén, azaz rákkeltő. A thiabendazole szédülést, hányingert, hányást, hasmenést, gyomortáji fájdalmat, levertséget okozhat. Nem ritkán lázat, kipirulást, hidegrázást, bőrkiütés és helyi ödémát, emellett fejfájást, fülzúgást, zsibbadást, alacsony vérnyomás, továbbá májkárosodást.

Jobb az óvatosság

Citrom vásárlásakor mindig olvassuk el annak címkéjét, hiszen azon kötelező jelleggel szerepelnie kell a felületkezeléshez használt vegyszernek. Mivel ezek mindegyike vízoldékony, egy nagyon alapos mosást, körömkefével való dörzsölést követően elvileg a nagy részüktől megszabadulhatunk. A tisztítás azonban leginkább azt a célt szolgálja, hogy gyümölcs felszeletelése során ne kerüljön a késről a vágódeszkára a vegyszer, amit onnan nehéz eltávolítani. A legkönnyebben akkor óvhatjuk meg magunkat, ha kezeletlen, azaz a bio citromot vásárolunk.

Szomorú igazság

Miután az állatkísérleteket nem tekintik az embereken elvégzett vizsgálatokkal egyenértékűnek, amíg nem igazolódik be egyértelműen, hogy ezek a vegyszerek emberek esetében is komoly egészségkárosodást okozhatnak, továbbra is használják őket.

Forrás:
http://www.pesticideinfo.org/Detail_Poisoning.jsp?Rec_Id=PC33040#Symptoms
http://www.pesticideinfo.org/Detail_Chemical.jsp?Rec_Id=PC34581#Toxicity

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!