head

Sejtes immunterápia a rák ellen

sejtes immunterapia
A sejtes immunterápia ígéretesnek bizonyult a klinikai vizsgálatokban a daganatos betegségek ellen
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

A tudósok emberi bőrsejteket kódoltak át immunsejtekké a rák elleni küzdelem érdekében. Céljuk a szervezet saját védekezőképességét felerősítve, harcba szállni a betegséggel szemben.
 

T-sejtek nélkül az emberek nagyon sebezhetőek lennének a betegségekkel szemben. A T-sejtek dendritikus sejtekkel együtt (melyek fő feladata az antigén felvétele és bemutatása a T-lymphocyták felé) gondoskodnak a fertőzött és a daganatos sejtek megsemmisítéséről.

Az immunterápia során, ezt a folyamatot úgy manipulálják, hogy saját testünket is segítségül tudjuk hívni a rákos sejtek ellen. Most először, a svéd Lund Egyetem kutatócsoportja kifejlesztett egy eljárást az emberi bőrsejtek immunsejtekké történő átalakítására, ami biztonságosabb immunterápiás kezelést tesz lehetővé.

A rák elleni küzdelem az immunrendszer számára nem könnyű feladat. Néha a rák következtében, a dendritikus sejtek szokatlan módon viselkednek és nem működnek megfelelően. Arra is van esély, hogy a szervezet nem reagál a kezelésre. A páciens saját testéből származó immunsejtek létrehozásával ennek esélye drasztikusan csökken.

Erről a folyamatról, amely nem csak hatékony, hanem gyors is, és amelyet közvetlen átprogramozásnak neveznek, a közelmúltban jelent meg egy tanulmány a Science Immunology folyóiratban, „A bőrből vett szövetrészből több millió sejtet tudunk művelni, és azokat csak egy kilenc napig tartó folyamat során átkódoljuk dendritikus sejtekké” - mondta Filipe Pereira, a kutatócsoport vezetője.

Az átprogramozott sejtek nemcsak ráksejtfelismerő tulajdonsággal rendelkeznek, a kutatások arra is irányulnak, hogy azokat egy konkrét céllal juttassák be a szervezetbe.

A sejtes immunterápia viszonylag új kezelési módszer a rák elleni küzdelemben. A Pereira és a csapata által végzett kutatás segít a kezelési lehetőségek javításában, illetve új utat nyitni az immunterápiában.

Ehhez hasonló, történelmi jelentőségűnek nevezett immunterápiát 2017-ben engedélyezett a leukémia egyik fajtájának gyógyítására az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA). Az „élő gyógyszernek” is nevezett új immunterápia lényege, hogy a betegből vérvétel segítségével nyert T-sejteket, az immunsejtek egyik fajtáját génmódosítás révén mesterségesen konstruált felismerő receptorral (kiméra antigén receptor, CAR) látják el, és visszajuttatják a páciensbe. Az egyébként vírusokkal fertőzött sejtek elpusztítására szolgáló T-sejtek a receptorok segítségével felismerik és megsemmisítik a rákos sejteket, és a szervezetben szaporodásnak indulva hosszú időn, akár hónapokon, éveken át képesek harcolni a rosszindulatú sejtek ellen – olvasható a Medical Online cikkében. Ezt a terápiát a gyerekkori B-sejtes akut limfoid leukémia (ALL) kezelésére szánják, és 25 éves korig lesz elérhető. Az eljárás nagyon költséges, 475 ezer dollárba kerül.

Forrás:
https://futurism.com/reprogrammed-human-skin-cells-immune-cells-cancer/amp/

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!