head

Vérteszt segít kimutatni a melanoma korai stádiumát

A melanoma rendkívül agresszív daganat
A melanoma rendkívül agresszív daganat
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

A melanoma különösen agresszív daganat, ha későn veszik észre nagyon nehezen gyógyítható. Ezért jelent nagy előrelépést az ausztrál kutatók által nemrégiben kifejlesztett vérteszt, amely segít a bőrrák korai felismerésében.

A melanoma korai stádiumát kimutató vértesztet fejlesztettek ki ausztrál kutatók, akik szerint „a világon az első” ilyen teszt nagyon sok életet megmenthet, és segítheti a melanoma felismerését.

A vérteszt szűrőeszköz

Az Edith Cowan Egyetem tudósai elmondták: az új teszt segíthet az orvosoknak a bőrrák korai felismerésében, még abban a fázisban, amikor nem terjedt szét a páciens testében. „Azoknak a betegeknek, akiknél korai fázisban felismerik a melanomát, 90-99 százalék az esélye az ötéves túlélésre” - mutatott rá Pauline Zaenker, a kutatás vezetője. A kezdődő melanoma tehát még jó eséllyel gyógyítható.

Hozzátette: a túlélési esély kevesebb, mint 50 százalék, ha a rák már szétterjedt a szervezetben. „Éppen ezért annyira izgalmas ez a vérteszt, mint egy potenciális szűrőeszköz, mivel még nagyon korai állapotában fedezi fel a melanomát, akkor, amikor még kezelhető” - idézte a tudóst a tanulmányt ismertető medicalxpress.com.

Az Oncotarget folyóiratban megjelent tanulmány 105 melanomás és 104 egészséges emberrel végzett vizsgálat eredményeit mutatta be. Az eljárás az esetek 79 százalékában kimutatta a melanoma korai stádiumát.

A melanoma észlelésére jelenleg csak vizuális vizsgálat áll az orvosok rendelkezésére, a veszélyesnek talált bőrfelületet sebészi úton eltávolítják és biopsziát végeznek. Zaenker viszont arról számolt be, hogy az új eljárás a szervezet által a rák ellen termelt antitesteket azonosítja.

 „Megvizsgáltunk 1627 különböző típusú antitestet, hogy azonosítsuk annak a tíznek a kombinációját, amely a legjobban jelzi a melanoma jelenlétét a már diagnosztizált betegekben az egészségesekhez viszonyítva" - magyarázta a kutató.

Dobogós helyen a bőrrák

Sanchia Aranda, az Ausztrál Rák Tanács vezetője szerint a teszt magas kockázatú csoportoknál lesz fontos, olyanoknál, akiknek rendszeresen időigényes és bonyolult szűrővizsgálaton kell részt venniük a bőrükön megjelent foltok, anyajegyek miatt. Aranda ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a teszt más típusú, kevésbé halálos, de gyakrabban előforduló bőrrákokat, mint a laphámsejtes és bazális sejtes karcinóma, nem mutat ki. A kutatók most három évig további klinikai vizsgálatokkal ellenőrzik a kutatás eredményeit, és remélik, hogy azt követően elérhető lesz az új vérteszt.

Minden harmadik daganatos betegség bőrrák az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Ausztrália azok között az országok között van, ahol a legmagasabb a melanomás esetek száma.
(Forrás: MTI)

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!