head

Tényleg okozhat agydaganatot a mobiltelefon?

Van oka félelemre a mobilfüggőknek?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Egyértelmű, hogy a mai világunkat a technika uralja, és furának számít, ha valakinek nincs mobiltelefonja. Pedig az, aki állandóan a mobilján lóg, olyan betegségeknek is ki van téve, mint az agydaganat – állítja az Amerikai Rák Társaság.

Egy amerikai kutatás azt állítja, hogy a mobiltelefon-sugárzásának hosszasan kitett hím állatoknál megnövekedett az agydaganat kialakulásának kockázata. Az állatoknak két éven keresztül napi kilenc órában kellett elviselniük a mobiltelefonos sugárzást.

Félhetnek a mobilfüggők?

Régóta téma, hogy a mobiltelefon kibocsátotta jelek esetleg hatással lehetnek az egészségünkre. Bár a gyártók egyre kisebb sugárzást kibocsájtó készülékeket dobnak piacra, a mobilfüggők nem dőlhetnek hátra a székükben megnyugodva. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) már 2011-ben az emberek tudtára ad, hogy a mobiltelefonoknak lehet daganatképző hatása, ám az azóta eltelt években végzett tanulmányokban ezt további bizonyíték nem támasztotta alá. Ennek ellenére egyes tudósok arról számoltak be, hogy a mobiltelefonokból származó rádiófrekvenciás hullámok esetleg elősegítik a tumorok növekedését.

Patkányokon tesztelték

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) kutatóinak 2016-os tanulmányában például találtak némi összefüggést a mobiltelefonok és agydaganat között. A sugárzással bombázott kísérleti patkányok közül a hímek 2-3 százalékánál alakult ki agydaganat. Ezt a számot ugyan a kutatók alacsony arányként értékeltek, ám Amerikai Rák Társaság szerint a tanulmány igazolta, hogy a mobilok kibocsátotta nem-ionizáló sugárzás hatással lehet az ember egészségére. Ez a tanulmány az Országos Toxikológiai Program részeként született az élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hatóság (FDA) megrendelésére. A kutatás kifejezetten a mobiltelefonok sugárzását – a nem-ionizáló rádiófrekvencia hatását – vizsgálta.

Fő a biztonság

A Nemzetközi Rákkutató Intézet honlapján az olvasható, hogy bár számos tanulmány megvizsgálta a radarból, mikrohullámú sütőkből, mobiltelefonokból és más forrásokból származó sugárzás potenciális egészségügyi hatásait, jelenleg nincs egységes bizonyíték arra nézve, hogy a nem ionizáló sugárzás növeli a rák kockázatát. Ugyanitt az is olvasható, hogy a biztonság érdekében csökkentsük a telefonbeszélgetések idejét, vagy csak akkor használjunk mobilt, amikor a vezetékes telefon nem érhető el. Emellett használjunk olyan eszközt, amely úgynevezett hands-free technológiával rendelkezik, például vezetékes fülhallgatókat, amelyek nagyobb távolságra vannak a telefonáló fejétől.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!