head

Transzzsírok veszélyei: válogassuk meg, hogy mit eszünk

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Életmód

Margarinfélék, gyorsételek, tejtermékek, leves porok, müzli szeletek, salátaöntetek, csak néhány arról a listáról, ami a sok transzzsírt tartalmazó élelmiszereket sorolja fel. Sokan nincsenek tisztában a transzzsírok veszélyeivel, ahogy azzal sem, hogy mennyi a megengedett napi mennyiség.

Mik azok a transzzsírok?

A transzzsírok olyan telítetlen zsírsavak, amelyek a növényi olajok - pálma, kókusz, napraforgó, szója, repce - hidrogénezése során keletkeznek, de transzzsírsav képződik a növényi olajokkal történő sütés során is. Noha a növényi olajok alapjában egészségesek, hiszen számottevő mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat, az úgynevezett hidrogénezés során ezek átalakulnak telített-, illetve transzzsírsavakká. A hidrogénezés célja, hogy a növényi olajok keményebbé, hosszabban eltárhatóvá váljanak, adott esetben bírják a fagyasztást.

Miért nem tudunk róluk?

Nyilvánvaló módon az élelmiszeriparnak nem érdeke, hogy a vásárlókat tájékoztassa a transzzsírok veszélyeiről, sem arról, hogy azok egy adott termékben milyen magas arányban fordulnak elő. Sok gyártó félreérthető módon fogalmaz, amikor a címkére azt írja, hogy az étel teljesen vagy részben hidrogénezett növényi zsiradékot tartalmaz. Az emberek a növényi jelző kapcsán hajlamosak azt hinni, hogy egészséges ételt vásárolnak, hiszen kinek jutna eszébe, hogy a kókusz-, vagy pálmaolaj egészségtelen lehet?

Milyen veszélyeket hordoz a fogyasztásuk?

A transzzsírok veszélyeit számos kutatás alátámasztotta. Ezek magas transzzsírsav-tartalmú étrendet közvetlen összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel, elhízással és számos egyéb megbetegedéssel. A transzzsírok emelik a trigliceridszintet, az LDL-koleszterin szintjét, csökkentik a védő HDL- koleszterinszintet, ami érelmeszesedéshez, trombózishoz vezet. A transzzsírok ezen kívül az Alzheimer-kór és egyes rákbetegségek kialakulásában is szerepet játszanak, és arra is képesek, hogy a szoptatással az anyatejből a magzatba is átjutnak.

Milyen ételeket kerüljünk?

A félkész mirelit termékeket, a fagylaltokat és kekszeket (rengeteg pálmazsírt tartalmaznak), a gyorséttermi ételeket, a kekszeket és nápolyikat és a chipseket, a kész salátaönteteket, valamint az instant porokat (levesek, szószok). Iktassuk az állati zsiradékokat, a margarinokat, amik adalékanyagokat is tartalmaznak, valamint a rántott dolgokat. Ne tegyünk a kávéba krémport, hanyagoljuk a bevonó masszás édességeket, például a szaloncukrot és tejszeletet. Ne dőljünk be a látványpékségben kapható csalogató illatú péksüteményeknek, és ne tegyük ki hőnek a hidegen az omega-3 és omega-6 zsírsavakban bővelkedő sajtolt növényi olajokat (lenmagolaj, kendermagolaj, olívaolaj, stb.)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 2 grammban határozta meg a transzzsírsavak maximális bevitelét, ami még nem jelent veszélyt az egészségre.

Hirdetés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.


Béltisztító rost kiegészítő

Béltisztító rost kiegészítő

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT