head

Narancs: harcol a gyilkos kór ellen

narancs rák ellen
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

 

A narancs többféle betegségmegelőző tulajdonsággal rendelkezik, de azt kevesen tudják, hogy hatóanyagai segítségével a rák ellen is felveszi a harcot. Nemcsak a gyümölcs húsa értékes, hanem a héjában rejlő olaj is.

Nyersen és facsarva is jótékony

A narancs flavonidok családjába tartozó antocianinjai - az élemiszeriparban színezéknek használják - csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat, emellett az antocián igen erős antioxidáns, ezt a tulajdonságát a gyümölcs elfogyasztás után is megtartja, ezért a húsát bátran élvezhetjük nyersen, vagy facsarva. A narancsban nagy mennyiségben található  C-vitamin ugyancsak hatékony antioxidáns, megköti a rák és gyulladásos folyamatok kialakulásával közvetlenül kapcsolatba hozható szabad gyököket, lassítja a bőr öregedését, erősíti az immunrendszert.

A gyümölcs karotinok családjába tartozó terpénjei, a legújabb kutatások szerint gátolják a vastag- és végbélrák kialakulását, míg héjában fellelhető, és a narancsolaj fő alkotóelemének számító limonén daganatellenes hatását főként a mellrákkal szemben fejti ki. Ugyancsak antioxidáns hatással bír a gyümölcsben lévő béta-kriptoxantin, amit a szervezet A-vitaminná alakít át, kifejezetten hatásos a tüdőrák ellen, valamint enyhíti a reumás tüneteket.

A nagyobb mennyiségű narancs fokozza a vér interferon szintjét is, ami szintén a rákbetegség leküzdésében tölt be nélkülözhetetlen szerepet. Ráadásul a narancslé elpusztítja a gyomorfekély és a gyomorrák megjelenésével közvetlenül kapcsolatba hozható Helicobacter pylori baktériumot.

Az emésztőrendszer barátja

A narancs rendszeres fogyasztása rosttartalmának köszönhetően elősegíti a megfelelő emésztést, csökkenti a diabétesz és az érelmeszesedés kialakulásának lehetőségét, megtisztítja a vastagbelet a többek között rákot is okozó mérgektől. Mivel kezeli a székrekedést, a narancs helyreállítja a helyes bélmozgást és anyagcserét, így a fogyókúrához is hozzájárul.

Forrás:

http://www.dailymail.co.uk/health/article-203365/Oranges-cut-cancer-risk.html

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!