head

Cukorterápia | Begyógyítja a sebeket a kristálycukor

Begyógyítja a sebeket a kristálycukor
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Bizonyított tény, hogy a cukor számos betegséget okoz, arról viszont ritkán hallani, hogy remek sebgyógyító. Az afrikai gyógyászatban régóta használják, de a cukorterápia a nyugati országokban is elterjedőben van.  

Ki gondolná, hogy a kristálycukor gyors antibakteriális hatással bír? Ennek, és a többi jótékony tulajdonságának köszönhetően gyógyítja be olyan gyorsan a sebeket.

Afrikából terjed el

A cukorterápia Afrikából terjedt el, a nyugati világ figyelmét egy Moses Murandu nevű orvos irányította rá. Dr. Murandu apjától látta gyermekkorában, hogy cukrot tesz a sebekre, ezzel csökkentve a gyulladást és a fájdalmat. Az orvos külön tanulmányt szentelt a kristálycukor gyógyhatásainak, és a cukorterápiának köszönhetően olyanok állapotában következett be gyors javulás, akik hegesedni nem akaró mély sebekkel küzdöttek. Moses Murandu tanulmánya arra világított rá, hogy a sebekre tett cukor elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek meggátolják a sebgyógyulást. Ennek oka, hogy ezeknek a mikroorganizmusoknak vízre van szüksége, a cukor pedig elvonja a vizet a sebekből. Emellett sebtisztító hatással bír, segítségével gyorsabban leválnak a nekrotizált szövetek, a seb felületén védőréteget képez.

Olcsó gyógymód

A világ egyes részein ez az eljárás kulcsfontosságú lehet, mivel az emberek nem engedhetik meg maguknak a drága antibiotikumokat. De a kristálycukor akkor is segíthet, ha a fertőzött seb nem reagál az antibiotikumokra. A cukor, amelyet a Murandu használ, a sima, granulált típusú, amivel az ételeket és a teát édesítik. Murandu eddig 41 betegen végzett klinikai vizsgálatokat az Egyesült Királyságban. Még nem tette közzé a kísérleti eredményeket, hanem hazai és nemzetközi konferenciákon mutatta be azokat, de az eredménynek bíztatóak. Az egyik fontos kérdés, amelyre a kutatása során választ keresett az volt, hogy a cukrot cukorbetegeknél is használhatják-e, akiknek lábszárfekélye van. Kiderült, hogy a cukor a seben keresztül nem szívódik fel, tehát nincs hatással a vércukorszintre.

Állatokon is segít

Míg Murandu folytatja az embereken végzett kutatását, dr. Maureen McMichael állatorvos már évek óta használja a cukorterápiát az állatokon. McMichael azt mondja, hogy mind a cukrot, mind a mézet gyakran használják kutyákon és macskákon (alkalmanként más állatokon). A méznek a cukorhoz hasonló gyógyító tulajdonsága (egy tanulmány szerint még hatékonyabb a baktériumok szaporodásának gátlása), bár drágább.

Forrás:
http://www.bbc.com/future/story/20180328-how-sugar-could-help-heal-wounds

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!