head

Férfi fogamzásgátló | Nyílméreggel blokkolnák a hímivarsejteket

Nyílméreggel blokkolnák a hímivarsejteket
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Hatékony férfi fogamzásgátló után kutatva amerikai tudósok, afrikai harcosok nyilainak végén használt növények mérgével bénítanák meg a spermiumokat. Ha a nyílméreg beválik, a hímivarsejtek mozgásképtelenné válnak.

A fogamzásgátlás a nők dolga, legalábbis, így vélekedik a férfiak nagy része. A felelősség azonban közös. A szájon át szedhető férfi fogamzásgátló tabletta kifejlesztésével a férfiaknak nehezebb lenne kibúvót találnia.

Elefántvadászathoz használják

A Journal of Medicinal Chemistry tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban, a tudósok arról számoltak be, hogy végre áttörést értek el a férfi fogamzásgátló tabletta kifejlesztésében. A tablettához egy ouabain nevű növényi kivonatot használnának, amihez a nyílméregfából és egy másik növényből lehet hozzájutni. A kivonat szívmegállást okoz, ezért alkalmazzák elefántvadászathoz az afrikai harcosok, akik nyílhegyeiket ezzel a vegyülettel kenik be. Az ouabamin egyébként az emberi szervezetben is szintetizálódik, valószínűleg részt vesz a vérnyomás szabályozásában. Az orvosok gyakran kis dózisokat írnak elő a vegyületből szívproblémák kezelésére.

Mozgásképtelenné teszi a spermiumokat

Kiderült, hogy a ouabain képes megakadályozni a spermiumok haladását, olyan ingerületátvivő csatornákat gátol, amelyek segítségével mozog a hímivarsejtek farka. Az eddig klinikai kutatások azt is igazolták, hogy az ouabain mérsékli a termékenységet férfiaknál. A szívkárosodás kockázata miatt, azonban ez a vegyület önmagában nem ajánlott fogamzásgátlónak. Ezért Gunda Georg, Gustavo Blanco és kollégái olyan ouabain-analógokat terveztek, amelyek nagyobb valószínűséggel kötődnek a spermiumokban, mint a szívszövetekben található alegységekhez.

Forrás:
https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/presspacs/2018/acs-presspac-january-17-2018/prospective-birth-control-pill-for-men-has-its-origin-in-an-arrow-poison.html

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!