head

Miről árulkodik a széklet?

Milyen az egészséges széklet?
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Emésztés

Tény, hogy nem a legkellemesebb a szaga, és nem túl mutatós, de érdemes a székletünket megnézni, mielőtt lehúznánk a WC-n. Számos hasznos következtetést vonhatunk le a széklet színéből és szagából, de nem kell mindig rosszra gondolni.

Ön meg szokta nézni a székletét? Az emberek jelentős része általában nem teszi, vagy ha igen, csak egy pillantást vet rá. De miért tartjuk undorítónak a széklet témát? És miért nem tudjuk, hogy milyen a normális széklet?

Az egészséges széklet jellemzői

Sokan azt sem tudják, milyen a normális széklet. Bár az iskolában nem tanítják, mindenkinek ismernie kellene. Rendben van a székletünk, ha a színe barna, kolbász vagy kígyó formájú, a felülete pedig sima vagy néhol repedezett. A naponta ürített széklet mennyisége körülbelül 100 gramm és fél kiló közötti.

Széklet színe

A széklet színét az elfogyasztott táplálék is befolyásolja. Ki ne tapasztalta volna, hogy a cékla pirosasra festi a székletet, vagy a klorofillban gazdag zöldségek zöldesre? Az élelmiszeripar által előszeretettel alkalmazott ételfestékek, továbbá egyes gyógyszerek is befolyásolják a széklet színét.

Ha a színváltozás csak olykor jelentkezik, felesleges aggódnunk, a széklet színének tartós megváltozása ezzel szemben valamilyen emésztőrendszeri, vagy emésztőszervi elváltozásra enged következtetni.

Világos széklet keletkezhet például az elégtelen veseműködés, epegyulladás, epekövek miatt. Okozhatja hasnyálmirigy- vagy májgyulladás, parazitafertőzés és májcirrózis.

Az okkersárga széklet gyakran megjelenik, ha a gyomor savas tartalma visszakerül nyelőcsőbe. Sárga színű lesz a székletünk többek között, amikor epe-, epevezeték, vagy májgyulladástól szenvedünk.

Zöld széklet is létezik. Ez arra utalhat, hogy a táplálék a kelleténél gyorsabban haladt át a bélrendszeren (például hasmenés esetén), mielőtt az zsírok és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához szükséges epefolyadék zöldről, barnára változott volna. (Az epefolyadékot a bélben lévő baktériumok alakítják epesóvá, ettől válik barnává.)

A fekete széklet gyomorvérzésre, vékonybél vérzésre figyelmeztet, de vastartalmú táplálékkiegészítők szedése miatt is előfordul.

Széklet állaga

Bristol széklet skála

A széklet állaga normál esetben attól függ, hogy milyen ételeket ettünk az előző nap vagy napok folyamán. Az állag változása sem feltétlenül ad aggodalomra okot, de ha hosszabb ideig eltér a szokásostól, az komoly egészségügyi probléma következménye is lehet.

Kemény, darabos széklet akkor keletkezik, ha a táplálék lassan halad át az emésztőrendszeren, ami székrekedést eredményez. Ezt okozhatja az elégtelen rostfogyasztás és a nem megfelelő folyadékbevitel, ami a bélmozgás lelassulásához vezet.

Híg széklet ezzel ellentétben a táplálék gyors áthaladását jelzi a beleken át, és a hasmenésre jellemző. A hasmenés igen gyakori oka, az ételallergia és a fertőzés, de az arra érzékenyeknél, a csípős ételek, cukorpótlók és mesterséges édesítőszerek, valamint a gyümölcslevek is kiválthatják. A bélben élő paraziták ugyancsak okozhatnak szűnni nem akaró, híg székletet.

Zsíros széklet egyik oka, hogy a szervezet nem képes megemészteni a zsírokat. Ennek hátterében lehet cöliákia, hasnyálmirigy betegség, és a zsíros táplálkozás mellett is előfordul. Különféle felszívódási zavarok szintén okozhatnak zsíros székletet.

Miért jelenhet meg vér a székletben?

Rossz jel, bár nem kell mindig megijedni, ha vért veszünk észre a székletben, mivel a gyulladt külső vagy belső aranyér is okozhatja. A véres széklet gyomorvérzésre, nyombélfekélyre, irritábilis bél szindrómára, divertikulózisra, fekélyes vastagbélgyulladásra, Crohn-betegségre, továbbá daganatos betegségekre figyelmeztethet. Véres széklet esetén mielőbb keressük fel az orvost!

Miért jelenhet meg nyálka a székletben?

Nyálkát fedezhetünk fel a székletben a bél nyálkahártya gyulladása miatt, de megjelenhet székrekedésnél és hasmenésnél is. A nyálka a székletben zsíros ételek, tejtermékek vagy búza fogyasztása által jött létre.

Mitől lehet bűzös a széklet?

Az elviselhetetlenül kellemetlen szagú széklet felszívódási problémákra, Crohn- betegségre, cisztás fibrózisra, hasnyálmirigy gyulladásra utalhat.

Ahhoz, hogy a székletünk normális legyen, meg kell szabadulnunk a beleinben lerakódott salakanyagoktól és parazitáktól. A béltisztító kúra mindkettőben segít!

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!