head

Cukorbetegség gyermekeknél, mit tehetünk ellene?

Cukorbetegség gyermekeknél, mit tehetünk ellene?
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Emésztés

Cukorbetegség gyermekeknél, mit tehetünk ellene?

A cukorbetegség gyermekeknél diagnózisa minden szülőben érzelmi felkavarodást vált ki. Szomorúság, aggódás, félelem, harag és sok esetben bizonytalanság uralkodik el a magatehetetlenségnek köszönhetően. Hogyan alakul ki a cukorbetegség gyermekeknél? Miért lesz cukorbeteg? Tehetünk ellene egyáltalán valamit?

A cukorbetegség gyermekeknél egy hirtelen jelentkező, nagyon veszélyes kór. Az esetek többségében 5-6 éves korban jelentkezik. Nagyon fontos időben észrevenni a tüneteket, hiszen megfelelő kezeléssel és táplálkozással a cukorbetegség kezelhető.  A gyermekkori 1-es típusú diabétesz általában vírusfertőzés után alakul ki, de néhány esetben immunbetegségekhez is társulhat. A 2-es típusú cukorbetegség gyermekeknél többnyire a rossz táplálkozás, és a mozgásszegény életmód számlájára írhatóak, ezzel ellentétben az 1-es típusú diabétesz inkább mutat öröklődési – veleszületett- hajlamot. A cukorbetegség tünetei változóak lehetnek, ezért fontos ismerni a jeleket.

A cukorbetegség gyermekeknél mindkét típusa egy dologban megegyezik, ez pedig a vér cukorszintjének a megemelkedése. Az 1-es típusú diabétesszel küzdő gyermekeknél a hasnyálmirigy által termelt és elválasztott inzulin hiánya lép fel, ugyanis a test nem lesz képes a cukrot felvenni és feldolgozni, így a keringésben sok cukor marad. Ez elsőként a vizeletben fog jelentkezni, ami egyben súlyos vízveszteséggel jár együtt. A gyermek egyre gyakrabban fog vizelni, emiatt pedig nő a folyadékbevitele, ami sok esetben éjszakai bepisiléshez vezethet. A cukorvesztés miatt a szervezet sejtjei elkezdenek éhezni, a gyermek rohamosan fogyni kezd, miközben szinte megszakítás nélkül sokat eszik. A cukorbetegség gyermekeknél kezdeti stádiumban akár hasfájással, aceton szagú lehelet kialakulásával is jelentkezhet. Jelen tünetek az 1-es típusú cukorbetegség esetén igen hamar romolhatnak, ellenben a 2-es típusú diabétesznél a változások lassan következnek be, diétától függően akár hullámzóan is jelentkezhetnek.

A cukorbetegség gyermekeknél egyik ismérve, hogy a gyermek a PH-eltolódást a légzésével törekszik kiegyenlíteni, ennek következtében jobban  képes szuszogni. A kóma előtti végső stádiumban akár eszméletzavar is felléphet.

Hogyan előzhető meg a cukorbetegség gyermekeknél?

Jó néhány országban összefüggést találtak a korai tehéntejes táplálás és az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása között. A tehéntejben fellelhető egy olyan fehérje, mely mint idegen anyag aktiválja az immunrendszert. A megelőzés azonban lehetséges, helyes táplálkozással - vegán étrend- elkerülhető az 1-es típusú cukorbetegség gyermekeknél. A 2-es típusú diabétesz hátterében többnyire életmódváltozás áll, például rendszertelen mozgás, zsíros étel, chips, édesség, cukros ital. Ezek az ételek igaz „energiadúsak”, viszont a mozgásszegény életvitel és az energiadús ételek fogyasztása elhízáshoz vezet. A 2-es típusú cukorbetegség gyermekeknél nem önállóan jelentkezik, az esetek többségében emésztési problémákkal párosul. Összefoglalva az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséget, az biztosan kijelenthető, hogy egészséges táplálkozással a cukorbetegség gyerekeknél is megelőzhető. A vegán étrend tulajdonképp növényi eredetű ételek fogyasztása, ami magában foglalja a tejtermékek teljes mértékű elhagyását, tej, sajt, túró, joghurt, stb. Vegán étrendet követő gyermekek sokkal több betegséget képesek elkerülni, mint a más táplálkozási szokást előtérbe helyező társaik.

Cukorbetegség gyermekeknél és anyagcsere problémák

A 2-es típusú cukorbetegség javarészt a metabolikus szindrómának nevezett komplex anyagcserezavar részeként jelentkezik, például hasi zsír, elhízás, magas vérnyomás, illetve megemelkedett koleszterinszint. Ezért is olyan fontos a testsúly normalizálása, mely első sorban az egészséges táplálkozással érhető el.

Az 1-es típusú cukorbetegség ismertető tünetei a következőek: aceton szagú száj, a túl sok étkezés ellenére krónikussá váló fogyás, vagy az aceton szagú vizelet, és a túl nagy mértékű vífogyasztás.

Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy minden egyes táplálkozási szokással mérgeket juttatunk a szervezetbe, hiszen a földben termesztett zöldségek és gyümölcsök épp úgy tartalmaznak mérgező anyagokat ( vegyszeres kezelés ), mint a vágóhidakon felturbózott állatállományok. A rendszeres méregtelenítés és béltisztítás következtében a felhalmozódott méreganyagok könnyedén eltávolíthatóak a szervezetből, így olyan problémák is orvosolhatóak, mint a puffadás, a hasmenés, a székrekedés, az IBS, a Candida fertőzés, valamint az allergia egyes tünetei.

Az 1-es típusú cukorbetegség gyermekeknél a tehéntej teljes elhagyásával esetlegesen elkerülhető, viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy jelen állapot –öröklés- hajlam kérdése. A 2-es típusú diabétesz teljes mértékben elkerülhető egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással és méregtelenítéssel.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!