head

Veszélyes is lehet a tyúkszem, ne hanyagoljuk el

A tyúkszem előfordulhat a lábujjakon, de inkább a talp, ujjak alatti részén és a sarkon jelenik meg
A tyúkszem előfordulhat a lábujjakon, de inkább a talp, ujjak alatti részén és a sarkon jelenik meg
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Banális probléma a tyúkszem mégis, ha elhanyagolják, nemcsak kellemetlen lehet, hanem nagyobb bajt is okozhat. Ezért vegyük komolyan, és gondoskodjunk a megelőzéséről, illetve, ha már kialakult, mielőbb szabaduljunk meg tőle.

Első látásra nincs benne semmi különleges vagy borzasztó: a tyúkszem nem más, mint a bőr tapintásra kemény megvastagodása, amit az esetek túlnyomó többségében, a nem megfelelő lábbeli okoz. Ez rendszerint a nőket érinti, ők azok, akik a divat oltárán még lábuk egészségét is hajlandóak feláldozni, és túl szűk cipőket hordanak.

Tyúkszem kiváltó okai

A tyúkszem kiváltó oka tehát rendszerint a nem megfelelő lábbeli, ami ugyan esztétikus és divatos lehet, de egyáltalán nem követi a láb formáját. Éppen ezért, a tyúkszem elhelyezkedéséből tudható, milyen cipő okozta. Ha az ujjak alatt alakul ki, akkor szinte biztos, hogy magas és vékony sarokkal ellátott lábbelik viselésének a következménye.

A magas sarok nemcsak a lábat teszi vonzóbbá, hanem a természetes súlypontot is áthelyezi, ami már önmagában megváltoztatja a lábfej és a cipő érintkezését. Ha ráadásul a cipő még keskeny is, emiatt az ujjak egymáshoz feszülnek, folyamatosan összedörzsölődnek, ezért több helyen jelenhetnek meg tyúkszemek.

Sok gyereknél azért jelenik meg tyúkszem, mert a cipőfűzű vagy a tépőzár túl laza. Ilyenkor a lábfej „megpróbál alkalmazkodni, és kapaszkodni”, a kellő stabilitás hiányában azonban csúszkál a cipőben, ilyenkor ez a folyamatos dörzsölés a tyúkszem oka.
Közvetve örökletes tényezőkre is gondolni kell, a túl széles lábfejre, a magas rüsztre, a szétálló ujjakhoz szinte lehetetlen megfelelő, kényelmes cipőt találni.

Szintén növeli a tyúkszem kockázatát a lábujjakat érintő ínhüvelygyulladás, illetve a korral, és még inkább az álló munkával összefüggésbe hozható kalapácsujj. Mivel a lúdtalp és a harántsüllyedés megváltoztatja a láb formáját, mindkét elváltozás kiválthatja a tyúkszem kialakulását.

Tyúkszem, vagy bőrkeményedés?

Jogos a kérdés, hiszen – legalábbis kezdetben – nem könnyű megkülönböztetni a tyúkszemet a bőrkeményedéstől. Nem feltétlenül látható különbség, hogy a bőrkeményedés csak a bőr felső rétegeit érinti. Árulkodóbb, hogy bár előfordulhat a lábujjakon, inkább a talp, ujjak alatti részén és a sarkon jelenik meg, méghozzá akár nagyobb, összefüggő területen. Ezzel szemben a tyúkszem kiterjedése sokkal kisebb, és jól behatárolható.
Szintén lényegi eltérés, hogy a bőrkeményedés tulajdonképpen a test bármely pontján megjelenhet, míg a tyúkszem kizárólag a lábon.

Mik a tyúkszem tünetei?

Leginkább egy kellemetlen bőrkeményedésre hasonlít, sokszor csak a kényelmetlen cipő viselésekor okoz kellemetlenséget. Amikor tovább nő, a hasogató, feszítő, nyilalló fájdalom akár egész éjszaka megmaradhat. Ennek a jellemzően kifejezetten erős fájdalomnak a hátterében az áll, hogy a tyúkszem, a „sima” bőrkeményedéssel szemben, idővel behatol a bőr alsóbb rétegeibe, ahol eléri az idegeket.

A tyúkszem főleg a hüvelykujjon és a kisujjon alakul ki, de a többi ujj és a talp felső része is érintett lehet. Minden attól függ, hol éri a lábat a fokozott, és visszatérő irritáció. Közvetett tünet, hogy a fájdalmas járás miatt, ferdén tartjuk a lábainkat, ami hosszabb távon akár gerinc- és csípőproblémákat válthat ki.

Kellemetlen mellékhatások

Kétségtelen, hogy a tyúkszem nem súlyos betegség, azonban tönkreteheti a mindennapjainkat, jelentősen csökkenti az életminőséget. Függően attól, hogy hosszabb, vagy rövidebb ideig áll fenn, a következő panaszokkal járhat:

  • Erős fájdalom az érintett területen.
  • A fájdalom mezítláb is jelentkezhet.
  • Akadályozza a járást.
  • Hosszabb távon tartási problémákat okozhat.
  • Növeli a gerinc- és csípőelváltozások esélyét.
  • Lehetetlenné teszi az álló munkák elvégzését.
  • Ingerlékenység, depresszió és alvászavarok alakulhatnak ki.

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy az erős, egészséges immunrendszer sokat segíthet a tünetek enyhítésében, sőt, a tyúkszem megelőzésében is szerepet kaphat.

Tyúkszem fajtái

Attól függően, hogy mennyire hanyagoljuk el, illetve, mi okozza, kétféle tyúkszemeket különböztethetünk meg.

  1. Kemény tyúkszem. Ez a gyakoribb fajta, általában kisebb borsószem nagyságú, a formája azonban csalóka. Ék alakban férkőzik a bőr belsőbb rétegeibe, eltávolítása rengeteg türelmet, több kezelést, vagy akár orvosi beavatkozást igényel. Elsősorban a kisujjakon jelenik meg, rendkívül fájdalmas, sokszor vizenyős duzzanattal társul.
  2. Lágy tyúkszem. Kevésbé hatol mélyre, színe fehéres, tapintásra puhább, felülete durva. Főleg az ujjak között alakul ki, ahol a bőr, az izzadás hatására, nedvesebb és lágyabb. Ez a fajta tyúkszem vírusos fertőzéssel járhat

 

Akkor féljünk tőle, vagy nem?

Félni semmiképpen nem kell a tyúkszemtől, ugyanakkor bizonyos esetekben valóban veszélyes lehet. Ha az immunrendszer nem működik megfelelően, begennyesedhet és elfertőződhet, a gennyesedés számos további egészségügyi probléma kiváltója lehet. A gyulladásos állapot megterheli a szívet, károsíthatja a belső szerveket.  

Különösen a cukorbetegeknél fordulható elő, hogy környezete kifekélyesedik, kisebesedik, ez szintén hozzájárul az elfertőződéshez. Ilyenkor fontos, hogy erősítsük fel az immunrendszerünket, amiben az antioxidánsok (pl. a C-vitamin, a növényi flavonoidok), valamint a bélflórát helyreállító probiotikumok és prebiotikumok segíthetnek. Különösen jó választás a szimbiotikum, ami pro- és prebiotikumokat is tartalmaz.

Tyúkszem kezelése

A népszerű tyúkszemtapasz inkább a fájdalom megszüntetését szolgálja, a patikákban kapható szalicilsavas ecsetelő viszont valóban eltüntetheti a tyúkszemet. Mivel a szalicilsav az ép bőrt is károsíthatja, a tyúkszem környezetét a kezelés előtt kenjük be valamilyen védőkrémmel, vagy ragasszuk le. A makacs tyúkszemet mindenképpen szakemberrel távolíttassuk el.

A makacs tyúkszemet mindenképpen szakemberrel távolíttassuk el

Tudósok is kutatják

72 páciens részvételével vizsgálták az 1% kantharidot, 30% szalicilsavat és 5% podofillint tartalmazó Canthacur-PS hatását a török Ege Egyetem szakemberei. Az oldatot felvitték a tyúkszemre, majd az érintett területet öt napra bekötözték. Egy év után összesítették az eredményeket, amik rendkívül kedvezőek. 57 páciensnél elegendő volt egyetlen kezelés a tyúkszem eltávolításához, ismétlődés egyetlen esetben történt. Egy 46 résztvevővel elvégzett angol kutatás pedig arra jutott, hogy a podiátriai kezelés gyorsabb és jobb eredményt hoz, mint a 40 százalékos kálium-hidroxid, illetve a triklór-ecetsav alkalmazása.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4869362/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2351151/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21182541

 

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!