head

Mozgásszervi betegségeket okozhat a lúdtalp

Lúdtalptornával a panaszok megelőzhetők
Lúdtalptornával a panaszok megelőzhetők
Varró Tina Varró Tina
Gyógytornász
Téma: Életmód

Gyakran fáj a dereka és a lába? Gyorsan elfárad el, és csökkent az állóképessége? Bőrkeményedések alakulnak ki a talpán? Önnek nagy valószínűséggel lúdtalpa van! Mit lehet tenni a lúdtalp ellen?

Az még nem feltétlenül jelent problémát, ha valakinek alacsonyabb a lábboltozata, az viszont már igen, ha emiatt különféle fájdalmai vannak. A kezeletlen lúdtalp ízületi kopáshoz is vezethet.

Mi a lúdtalp?

Lúdtalp esetén a láb boltozatos szerkezetének hiányáról, vagy csökkent voltáról beszélünk.  A lábfejnek két boltozata van, az egyik a hosszanti-, a másik a keresztboltozat. Ez a két boltozat együttesen felel azért, hogy a lábfejünket tehermentesítse, és a testünk súlyát megtartsa, tulajdonképpen egyfajta „lengéscsillapító”. Ha láb boltozatos szerkezete lesüllyed, magyarán kialakul a harántsüllyedés, az számos negatív következménnyel jár. Gyakran alakul ki lúdtalp túlsúly, terhesség és állómunka miatt

Lúdtalp következményei

Amikor a láb boltozatos szerkezete lecsökken, a fenék kifelé tolódik, és a csípő is behajlik, emellett a lábunk statikája és dinamikája megbomlik. Mindez hatással van ezek az egész testünkre: megváltozik a mozgásunk, a térdünk befelé hajlik, a bokánk befelé fordul, ami izomgörcsökhöz, fájdalomhoz, és ízületi kopásokhoz vezet. A megbomlott hajlító- és feszítőizmok egyensúlya, bütyköket okoz a lábujjainkon, és ízületi deformációval járó kalapácsujjunk is lehet. Gyakran bőrkeményedések és tyúkszem alakul ki a lábujjakon, további lábduzzanat, lábdagadás, talpi ínhüvelygyulladás. A kezeletlen lúdtalp további súlyos következménye a helytelen testtartás miatti gerincferdülés.

Lúdtalp kezelése

Ha szeretnénk elkerülni a lúdtalp miatt kialakuló mozgásszervi panaszokat, nem szabad elhanyagolnunk a rendszeres lúdtalptornát, és komolyan kell vennünk a talpbetét viselését. Fontos, hogy hogy a gyakorlatokat rendszeresen végezzük, a lábboltozatunk rugalmasságának a megtartásához, és a további állapotromlás elkerülése érdekében. Sajnos, a lábfejünk lesüllyedt boltozatát, semmilyen erőfeszítéssel se tudjuk újból normális helyzetűvé tenni. Emiatt kell a lábfejünket alulról megtámasztó lúdtalpbetét, illetve gyógycipőt hordani. Bizonyos esetekben, elkerülhetetlen az operáció, ami kóros lábtartást megszünteti.

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!