head

Az elhízás tudósok szerint nem az akaratgyengeség jele!

elhízás oka
Már egy gyerekkori trauma is elég lehet ahhoz, hogy valaki elhízzon
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Életmód

Nem az akaratgyengeség okozza az elhízást és a megalázás sem vezet célra – hozta meg a következtetést brit pszichológusok egy új tanulmánya - adta hírül a BBC News. De, akkor mi valójában az elhízás oka?

Az elhízás, illetve a jelentős súlyfelesleg miatt kialakuló betegségek előfordulása egyre nő. Hátterében többféle tényező meghúzódhat, és nem lehet csupán az ember akaraterejének a hiányára fogni.  Az elhízás oka akár nem csak a túlzott cukorfogyasztás, hanem egy gyerekkori trauma is lehet.

Sokféle betegséget okoz a túlsúly

Az elhízottak körében a májbetegség és a cukorbetegség nyolcszor gyakoribb. A túlsúly hozzájárulhat az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a koszorúér betegségek és a porckopás kialakulásához, de a lista ezzel még korántsem teljes.  A felszedett pluszkilók mindenkinél máshogy rakódnak le: a hámszövetek alatt, illetve a belső szervek - zsigerek, belek - körül. Utóbbi jelenti a nagyobb kockázatot. A hasi elhízás ugyanis közvetlenül kapcsolatba hozható a stroke, a vastagbéldaganat, a prosztatarák vagy a depresszió kialakulásával.
Az elhízás oka néha valamilyen hormonális rendellenesség okozza, kiválthatják egyes gyógyszerek, de legtöbbször az egészségtelen életmód egyenes következménye. A genetikai hajlamnak ugyancsak szerepe van benne, azonban a társadalmi, iskolai és munkakörnyezet nagyban hibáztatható azért, ha valaki kövérré válik.


Négy felnőttből egy elhízott

A Brit Pszichológiai Társaság vizsgálata arra jutott, hogy  a britek körében 2005-2017 között csaknem 20%-kal nőtt az túlsúlyosok aránya, négy brit felnőtt emberből  egyet érint a súlyfelesleg, csaknem 70%-uk pedig plusz kilókat cipel, illetve kövér.  Ezt a negatív tendenciát viszont nem indokolja a motiváció váratlan megszűnése, a válasz ennél jóval összetettebb, „nem lehet egyszerűen az egyén akaraterejének a hiányára fogni” - idézte a BBC hírportálja a kutatást.
„Azoknál a legvalószínűbb az egészségtelen testsúly, akiknél nagy az elhízás genetikai kockázata, valamint akik olyan társadalmi, iskolai és munkakörnyezetben élnek, amely elősegíti a túlevést és a mozgásszegény életmódot” - írták a kutatók.
Az elhízás kialakulásában nagy szerepet játszanak a gyerekkori traumák: a súlytöbblet miatt szakembert felkeresők közel fele számolt be nehéz gyerekévekről. A kutatók felhívták arra is a figyelmet, hogy ha a kampányok és az egészségügyben dolgozók megszégyenítik az embert a testsúlya miatt, az gyakran még több evéshez és hízáshoz vezet. A BBC James Corden angol komikus színészt is idézte, aki a Twitteren azt írta: „Ha a csúfolás bárkit rávenne, hogy lefogyjon, nem lennének kövér gyerekek az iskolákban”.

Összefogásra lenne szükség

„A pszichológusok segíthetnek az egészségügyi szakembereknek az elhízásról való hatékonyabb párbeszéd elsajátításában. Ha az elhízást könnyű lenne gyógyítani, mi nem volnánk itt és nem készítettük volna el ezt a tanulmányt. Bármekkora az akaraterő, ha az ember nem jut a megfelelő élelmiszerhez, az életkezdés kedvező feltételeihez, akkor nehéz lesz” - mondta Angel Chater, a tanulmány szerzője, aki egészségpszichológus a Bedfordshire-i Egyetemen.
A tudósok szerint úgy kell megközelíteni a kérdést, ahogy a dohányzásét.
„A kormány évtizedeken át minden szinten folytatta a kampányt az egyes dohányosoknak nyújtott segítségtől a politikai döntésekig. Mára látható, hogy jelentősen csökkent a dohányosok és a dohányzás miatti megbetegedések aránya is" - magyarázta Sarb Bajwa, a Brit Pszichológiai Társaság igazgatója.
„A pszichológusok rendelkeznek a tudással és a tapasztalattal, hogy segítsenek az ellátórendszernek az elhízás hasonlóan hatékony gyógyításában” - tette hozzá.
Ugyanakkor kutató nem értenek egyet azzal, hogy az elhízást a betegségnek közé sorolják, mert ezzel „elterelnék a figyelmet arról, hogy a viselkedésen eredményesen lehet változtatni”.

Források:

MTI

https://www.bbc.com/news/health-49795808

https://hir.ma/eletmod/egeszseg/az-elhizas-oka/374910

 

 

  

.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!