head

Pszichológiai válás: szakítás után őrületbe kerget az ex

Pszichológiai válás: szakítás után őrületbe kerget az ex
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Életmód

Pszichológiai válás. Szakítás után őrületbe kerget az ex

Mark Banschick M.D., a „The Intelligent Divorce” cikkének fordítása

Összeköltözünk, de nem azt kapjuk, amire vágyunk. Váljunk, vagy ne váljunk? Ez itt a kérdés! Mindkét fél megérdemli a boldogságot, és egy esélyt. Túlnyomó többségében a párkapcsolatok felbomlását követően komoly lelki zsarolások következnek. Általában az egyik félt kevésbé terheli a válás, míg a másik akár mély depresszióba is zuhanhat. Miért lenne célszerű az intelligens válás lehetőségével élni?

Az emberek „visszafejlődnek” a szétválás ideje alatt

Ha dühös volt, akkor lobbanékonnyá válhat. Ha önző volt, nárcisztikussá válhat. Ha a másik fél volt nárcisztikus, ő válhat szociopatává. Ha átlagos volt, viszkózus személyiséggé válhat. Ha függőségi viszonyban állt, könnyen tehetetlen helyzetbe kerülhet. Bár nem csak házasság alatt változhat meg egy ember személyisége, az olyan zavarok, mint a nárcizmus, vagy például a kettős személyiség zavar, több mint valószínű, hogy a párkapcsolati problémák miatt következik be. Mivel akár a válás, akár egy párkapcsolat felbontása sok gonddal jár, beleértve a félelmet, az elhagyatottság érzését, a túlérett igazságérzetet, a pénz körüli aggódást, a gyerekek körüli elhelyezési vitákat. Ez a pszichés nyomás sokakat megtör. „Ezért érvelek határozottan az intelligens válás mellett” – mondja Mark Banschick M.D. Fejjel, és nem a szívünkkel kell döntenünk egy válás, vagy egy párkapcsolat felbontása során. Hiszen az érzések gyakran annyira összezavarják az embert, amelyek hatására hibát-hibára halmozunk.

Őrületbe kerget az ex

A legtöbb ember csendes, kultúrált és intelligens szétválást szeretne gyors megegyezéssel, komolyabb érzelmi viharok nélkül. Eleget szenvedtek a különválást megelőzően. A szétválás azonban akkor is, ha rossz volt a párkapcsolat, egy súlyos krízis, egy komoly veszteség. Lehet, hogy jobb utána az élet, de a fájdalmak nem kerülnek el senkit sem. Egyik percről a másikra a legnagyobb ellenségünk lehet az ex-párunk, ordibálások, kegyetlen lépések és húzások, egymás életének szándékos megnehezítése és megkeserítése. Miért? „Ha nekem nem jó, neked se legyen jó”.

Építse ki a biztonságát, a saját integritását, és ha lehetséges, igyekezzen jó kapcsolatot ápolni az ex-párjával. Ha együtt dolgoznak, akkor ez egy jó kezdés a béke érdekében. Igyekezzen távolságot tartani, csak lényeges és szükséges információkat kiadni. Amikor képesek leszünk újra függetlenek érezni magunkat, vagyis amikor már nem a volt párunk volt párjaként látjuk önmagunkat, végre megtörténik a pszichológiai válás, és a folyamat sikeresen lezárul.

Biztonság, integritás és kapcsolat

A SIR rendszer (biztonság, integritás és kapcsolat) arra hívja fel a figyelmet, hogy próbáljuk szem előtt tartani e három fontos tényezőt, miközben zajlik a válás, vagy épp egy párkapcsolat felbontása.

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!