head

Energiahiányos emberek | Nincs erőm felkelni és megmozdulni, mit tegyek?

Mitől olyan kimerültek az energiahiányos emberek?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Az idei tavasz már most sem szűkölködik extrém meleg napokban, és a nyár még hátravan. Egyesek csak vonszolják magukat, izzadva küzdik le a métereket a forró aszfalton, miközben azért imádkoztak, hogy legyen egy kis árnyék valahol útközben, vagy végre beérjenek egy klimatizált bevásárlóközpontba. Két hűvös hely között az energiahiányos emberek számára borzalmas a küzdelem az előbbre jutás.

Az energiahiányos embereknek általában nincs kedvük megmozdulni, minden egyes lépés lelkierőt kíván, minden egyes mozdulat kimerítőnek tűnik. Ezt a fáradtságot sok mindenre, akár a hőségre is lehet fogni, ugyanakkor nagyon sokan a kellemes napokon is vonszolják magukat. Ilyenkor nehéz eldönteni, hogy az ember viszi-e a szatyrot, vagy a szatyor vonszolja az embert? Burget Péter, a Testszerviz ügyvezető igazgatója nagyon találóan „bevásálószatyor effektusnak” nevezete el ezt a jelenséget.

Honnan nyerhetünk energiát?

Az energiahiányos emberek reggel alig bírnak kikelni az ágyból, és szinte egész nap azt várják, hogy újra lefeküdjenek. Napközben azért szurkolnak, hogy valahogy bírják ki a munka végéig, érjenek valahogy a munka végére. Fáradtak, nyűgösek, enerváltak.
Az első tudnivaló, hogy miként keletkezik az energia, amit a test felhasznál? A testbe bevitt tápanyagok a szervezetben lebomlanak, a véráramba kerülnek, és eljutnak a sejtekbe, ahol elégnek. Nem úgy, mint a tűz a kandallóban, hanem a sejtek biokémiai úton „égetik” el őket. Ebből keletkezik az energia. Úgy, mint bármelyik motornál. Ez, természetesen egy nagyon egyszerűsített leírás, de a lényeget jól összefoglalja. Az így nyert energiát a szervezet felhasználja, ettől működik. Mozog, hőt termel, sejteket épít, salaktalanít, és számos egyéb funkciót lát el.

Mi az energiahiány oka?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kapjunk, az energiatermelés folyamatában kell keresnünk a hibát. Az első, a bevitt tápanyag minősége. Ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, amik nem jól hasznosulnak, vagy nincs tápértékük, akkor hiába a „kazán”, az égésnél kevés energia termelődik. Amikor az autóba rossz üzemanyagot töltünk, nem megy jól.

A második probléma az lehet, hogy jó a bevitt tápanyag, de a felszívódása nem megfelelő, nem jut el a „kazánba”, és anélkül távozik, hogy hasznosult volna. Ezek az emésztési és felszívódási zavarok.

A harmadik probléma, hogy a keletkezett energiát a szervezetünk nem arra fordítja, hogy jól működjön, hanem az emésztésre, a hibás testi folyamatok kijavítására, illetve a stressz kezelésére. A motor rendben, az üzemanyag is rendben, a „jármű” ugyanakkor túlterhelt, például hatalmas túlsúlyt kell cipelnie. A felsorolt problémák külön-külön és együtt is létezhetnek, és emiatt energiahiányra panaszkodunk. Pedig van energia, csak nem arra használjuk, amire kellene. Nem arra, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, hogy a testünk jól működjön!

Mi a megoldás?

Rendbe kell hozni a táplálkozást, és a jó emésztéssel elérni a test ideális állapotát. Csupán megfelelő üzemanyagra van szüksége a feldolgozó és energiatermelő egységnek (emésztőrendszernek), és azonnal energiaszint emelkedést érünk el, lesz energiánk!Ezzel nagyjából körül is írtuk a Testszerviz program lényegét! Ilyen egyszerű lenne? Az hát! Persze kell hozzá egy Testszerviz konzultáns, aki segít mindezek elérésében!

További információk, cikkek és jótanácsok a Testszerviz blogcikkek rovatban!

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!