head

Energiahiányos emberek | Nincs erőm felkelni és megmozdulni, mit tegyek?

Mitől olyan kimerültek az energiahiányos emberek?
Téma: Életmód

Az idei tavasz már most sem szűkölködik extrém meleg napokban, és a nyár még hátravan. Egyesek csak vonszolják magukat, izzadva küzdik le a métereket a forró aszfalton, miközben azért imádkoztak, hogy legyen egy kis árnyék valahol útközben, vagy végre beérjenek egy klimatizált bevásárlóközpontba. Két hűvös hely között az energiahiányos emberek számára borzalmas a küzdelem az előbbre jutás.

Az energiahiányos embereknek általában nincs kedvük megmozdulni, minden egyes lépés lelkierőt kíván, minden egyes mozdulat kimerítőnek tűnik. Ezt a fáradtságot sok mindenre, akár a hőségre is lehet fogni, ugyanakkor nagyon sokan a kellemes napokon is vonszolják magukat. Ilyenkor nehéz eldönteni, hogy az ember viszi-e a szatyrot, vagy a szatyor vonszolja az embert? Burget Péter, a Testszerviz ügyvezető igazgatója nagyon találóan „bevásálószatyor effektusnak” nevezete el ezt a jelenséget.

Honnan nyerhetünk energiát?

Az energiahiányos emberek reggel alig bírnak kikelni az ágyból, és szinte egész nap azt várják, hogy újra lefeküdjenek. Napközben azért szurkolnak, hogy valahogy bírják ki a munka végéig, érjenek valahogy a munka végére. Fáradtak, nyűgösek, enerváltak.
Az első tudnivaló, hogy miként keletkezik az energia, amit a test felhasznál? A testbe bevitt tápanyagok a szervezetben lebomlanak, a véráramba kerülnek, és eljutnak a sejtekbe, ahol elégnek. Nem úgy, mint a tűz a kandallóban, hanem a sejtek biokémiai úton „égetik” el őket. Ebből keletkezik az energia. Úgy, mint bármelyik motornál. Ez, természetesen egy nagyon egyszerűsített leírás, de a lényeget jól összefoglalja. Az így nyert energiát a szervezet felhasználja, ettől működik. Mozog, hőt termel, sejteket épít, salaktalanít, és számos egyéb funkciót lát el.

Mi az energiahiány oka?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kapjunk, az energiatermelés folyamatában kell keresnünk a hibát. Az első, a bevitt tápanyag minősége. Ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, amik nem jól hasznosulnak, vagy nincs tápértékük, akkor hiába a „kazán”, az égésnél kevés energia termelődik. Amikor az autóba rossz üzemanyagot töltünk, nem megy jól.

A második probléma az lehet, hogy jó a bevitt tápanyag, de a felszívódása nem megfelelő, nem jut el a „kazánba”, és anélkül távozik, hogy hasznosult volna. Ezek az emésztési és felszívódási zavarok.

A harmadik probléma, hogy a keletkezett energiát a szervezetünk nem arra fordítja, hogy jól működjön, hanem az emésztésre, a hibás testi folyamatok kijavítására, illetve a stressz kezelésére. A motor rendben, az üzemanyag is rendben, a „jármű” ugyanakkor túlterhelt, például hatalmas túlsúlyt kell cipelnie. A felsorolt problémák külön-külön és együtt is létezhetnek, és emiatt energiahiányra panaszkodunk. Pedig van energia, csak nem arra használjuk, amire kellene. Nem arra, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, hogy a testünk jól működjön!

Mi a megoldás?

Rendbe kell hozni a táplálkozást, és a jó emésztéssel elérni a test ideális állapotát. Csupán megfelelő üzemanyagra van szüksége a feldolgozó és energiatermelő egységnek (emésztőrendszernek), és azonnal energiaszint emelkedést érünk el, lesz energiánk!Ezzel nagyjából körül is írtuk a Testszerviz program lényegét! Ilyen egyszerű lenne? Az hát! Persze kell hozzá egy Testszerviz konzultáns, aki segít mindezek elérésében!

További információk, cikkek és jótanácsok a Testszerviz blogcikkek rovatban!

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT