head

Fülzúgás: egészséges életmóddal tehetünk ellene

fülzúgás
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

A fülzúgástól, főként, ha szűnni nem akaró, természetesen mindenki szabadulni szeretne. Egészséges életmóddal sokat tehetünk ellene, ám ehhez előbb ismernünk kell a kiváltó okokat. Amennyiben nem valamilyen betegség áll a hátterében, jó eséllyel vehetjük fel a harcot ellene.

„Mitől zúg a fülem állandóan?”

A fülzúgástól okának felderítése nem egyszerű, sokszor rendkívül időigényes, hiszen a hátterében anyagcsere betegségek, például cukorbetegség, pajzsmirigy betegség, keringési zavarok, fertőző megbetegedések, stressz is meghúzódhat, de bizonyos gyógyszerek, például az antibiotikumok, vízhajtók, szalicilát tartalmú gyógyszerek szintén hajlamosítanak a fülzúgásra. A fülzúgást mindemellett előidézheti zajártalom, de a hallójárat elzáródása, a középfül gyulladása és a dobhártya sérülése is, valamint és szorongás és a stressz is.

Küzdjük ellene egészséges életmóddal

A fülzúgás kezelése rendkívül szerteágazó. Sokszor szteroidokat, idegi problémák, például szorongás esetén, különböző antidepresszánsokat, nyugtatókat adnak a páciensnek, olykor pszichoterápiát, oxigénterápiát alkalmaznak az orvosok, de előfordulhat, hogy csak az egészséges életmódra való áttérés vezet eredményre. Fülzúgás esetén érdemes figyelni az étkezésre, fokozatosan csökkenteni az azt kiváltó vagy fokozó szereket, mint például a só, a mesterséges édesítőszerek, a cukor, az alkohol, a koffein, és fontos hasznos tápanyagokban gazdag étrendet, például a mediterrán diétát követni. A tünetmentesség szempontjából elengedhetetlen a telített zsírok elhagyása és az antioxidánsok fogyasztása. A C-vitamin, E-vitamin, béta-karotin, szelén, cink, a Q10 koenzim többek között erősítik az immunrendszert, csökkentik a stresszes állapotot és a koleszterinszintet, a szervezet általános méregtelenítői. A stressz gyakran rontja a fülzúgást, ezért az egészséges életmódba szükséges beiktatni valamilyen relaxációs technikát. A masszázs ugyancsak használhat, leggyakrabban ez az izomfeszülés miatt létrejött fülzúgás egyedüli terápiája.

A homeopátia is segíthet

A gyógyszeres kezelések helyett érdemes próbálni a táplálék-kiegészítőket és különféle gyógyhatású készítményeket, hiszen a mindennapokban gyakran használt, sokak által ismert szereknél jobban enyhítik a fülzúgást. Keringési zavarok okozta fülzúgás esetén például segíthet a Gingko biloba, ami növeli a vér áramlását az agyba, míg a homeopátiás szerek közül az Arnica D2-D30 és Aconitum D30 hozott tartós javulást.

Forrás:

http://www.wikihow.com/Reduce-Tinnitus-Naturally

http://www.botanical-online.com/tinnitusdiet.htm

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!