head

Mégsem mindenható az aszpirin

Az aszpirint világszerte sok millióan használják fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, illetve lázcsillapító hatása miatt
Az aszpirint világszerte sok millióan használják fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, illetve lázcsillapító hatása miatt
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

A jó egészségnek örvendő idős embereknek nincs szüksége rá, hogy napi egy aszpirint vegyenek be, mivel a gyógyszernek semmiféle jótékony hatása sincsen a 70 év felettiek szervezetére, ezzel szemben növelheti az akár halálos kimenetelű belső vérzés kockázatát – hívják fel a figyelmet a kutatók.

Az embereknek általában szívroham vagy agyi érkatasztrófát követően írnak fel aszpirint (acetilszalicilsav), mivel az bizonyítottan csökkenti egy újabb roham esélyét - írta a BBC hírportálja. Az egészséges emberek egy része is rendszeresen szedi azonban az aszpirin tablettát, hogy csökkentse a szívroham és a szélütés kockázatát. De tényleg szükség van rá?

Számos folyamatban lévő kutatás vizsgálja, hogy az aszpirin szedésével csökkenthető-e a rák kockázata. A gyógyszer jótékony hatásait vizsgáló kutatások többsége középkorú emberek bevonásával készül és egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az aszpirinnel összefüggő veszélyek száma növekszik a kor előrehaladtával.

„Az aszpirinnek nincsen semmi olyan jótékony hatása, amely ellensúlyozná a vérzés kockázatát”

via GIPHY

A tanulmány az Egyesült Államokban és Ausztráliában élő több mint 19 ezer egészséges ember bevonásával készült, akik elmúltak már 70 évesek és még sosem küzdöttek szívproblémával. A résztvevők fele öt éven át kapott napi szinten kis dózisban (100 milligramm) aszpirint, a másik csoport pedig placebót.

A New England Journal of Medicine című folyóiratban a kutatók három tanulmányban számoltak be a vizsgálatukról, amely szerint az aszpirin nem csökkentette a szívproblémák kialakulásának kockázatát - a két csoportban hasonló arányban jelentkeztek szív- és érrendszeri problémák -, és semmilyen egyéb jótékony hatással sem járt. Ugyanakkor növelte a súlyos gyomorvérzések számát.

Több millió egészséges idős ember, mindenfajta orvosi előírás nélkül szed kis dózisban aszpirint

„Mindez azt jelenti, hogy az a világszerte élő több millió egészséges idős ember, aki mindenfajta orvosi előírás nélkül szed kis dózisban aszpirint, talán teljesen feleslegesen teszi, mert a tanulmány azt mutatja, hogy az aszpirinnek nincsen semmi olyan jótékony hatása, amely ellensúlyozná a vérzés kockázatát” - húzta alá John McNeil, a melbourne-i Monash Egyetem professzora.

Mégsem jó a rák ellen?

 A vizsgálat továbbá a rák okozta halálozások számában is enyhe növekedést mutatott az aszpirint szedők körében, ami azonban alaposabb kivizsgálást igényel a kutatók szerint, mivel szembe megy a témában végzett eddigi kutatások eredményeivel.
A mostani eredmények nem vonatkoznak azokra, aki szívroham vagy agyvérzés miatt szednek aszpirint, nekik továbbra is érdemes követniük az orvosi előírásokat.

Rothwell szerint azoknak pedig, akik orvosi előírás nélkül, hosszú ideje kis dózisban szednek aszpirint, nem szabad egyik napról a másikra leállniuk vele, mivel az is problémákhoz vezethet. Érdemesebb inkább a háziorvosukkal megvitatni az esetleges problémákat, aggodalmakat.

Forrás: 
MTI
https://www.bbc.co.uk/news/health-45511362

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!