head

Tudósok az állítják, találtak egy új emberi szervet, amin keresztül terjedhet a rák

Új emberi szervet fedeztek fel, ami segíthet a rák elterjedésében
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Rákot okozhat az új emberi szerv, állítják a tudósok, akik most hozták nyilvánosságra kutatásaik eredményét. Minderről a Scientific Reports szaklapban számoltak be.

Az új emberi szerv neve interstitium, hatalmas kiterjedésű, a bőrünk és a többi belső szervünk között található. Működését még vizsgálják, de a felfedező tudóscsapat abban bízik, hogy a felfedezés akár súlyos betegségek kezelésében is segíthet.

Nem is olyan új

Az interstitium lényegében egy olyan rugalmas kötőszövet, ami a bőr alatt, az izmok mentén, a tüdőben, az emésztőrendszerben, a húgyutakban található, és eddig úgy gondolták, hogy valamiféle rögzítő, tartó szerepe van. Létezése nem újdonság, az új emberi szervnek elnevezett interstitium a nyirokrendszert erősítve, a szervezet védekezőképességét is nagyban támogatja. Lényegében úgy néz ki, mint folyadékkal teli aprócska zsákok hálója, amit kollagén és az elasztin tart össze, és testünk térfogatának közel 20 százalékát teheti ki.

Véletlenül vették észre

Két gasztroenteorológus egy forradalmian új endószkóppal vizsgálta betegük epevezeték, akkor tűnt fel nekik, hogy az interstitium nem egészen úgy fest, mint ahogy azt addig gondolták. A vizsgálatokat végző orvosok az interstitiummal kapcsolatos további kutatásokhoz Neil Theise patológus segítségét kérték, újabb mintákat vettek, majd az epevezeték darabokat lefagyasztották. Ennek a módszernek a megszokott szárításos eljárással szemben sokféle előnye van, például segít megőrizni az élő szövet felépítését.

Kulcsfontosságú szerepük lehet

A fagyasztott epevezeték darabokat trikrómfestékkel festették meg, majd tovább vizsgálták az apró zsákocskákat. A kutatások során kiderült, hogy jóval fontosabb szerepet játszhatnak a nyirokkeringésben, különféle betegségek kialakulásában, továbbá ez ellenük való védekezésben, mint azt eddig hitték. Az újonnan felfedezett emberi szerv közvetítő szerepet tölt be más szövetek és szervek között és kiderült, hogy a ráksejtek át tudnak jutni az intersitiumon a nyirokrendszerbe, amin keresztül az egész szervezetben szétszóródhatnak. Így tehát, ha csak közvetve is, de részt vehet a rák terjedésében, illetve az áttétek képződésében.  

Egyes tudósok szerint az interstitium emberi szervnek nevezésé túlzás, annak ellenére, hogy pontosan leírható a szerkezete és a működése.

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41598-018-23062-6

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!