head

Rizs elkészítése: így kerülhetjük el a mérgezést

Rizs elkészítése
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró
Téma: Egészség

A rizs egyike a világ leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben fogyasztott élelmiszereinek. Számos előnyös élettani hatással rendelkezik, azt azonban kevesebben tudják, hogy nagyobb mennyiségű arzént is tartalmazhat. Ezért fontos a rizs elkészítése, ugyanis ezen múlik, mennyi méreganyag kerül a szervezetünkbe a rizs fogyasztásakor.

Hántol és hántolatlan

Fogyaszthatóságát tekintve, alapvetően két típusú rizs létezik, a hántolatlan és a hántolt. Előbbi a barna rizs, amin még rajta van a számos jótékony hatóanyagot tartalmazó korpa. A hántolt rizsről eltávolították a korpát, aminek elsősorban az az oka, hogy így nehezebben romlik meg. Ha a hántolt rizs glükózzal történő kezelésével készül a fényezett rizs, ami főzéskor nem tapad, és jobban megtartja a formáját.

Miért egészséges?

Bár a rizs rengeteg szénhidrátot tartalmaz, ennek ellenére kifejezetten fogyókúrás étel, 100 gramm fehér, főtt rizs mindössze 100 kalória, ugyanis szénhidrátjai java részét az emberi szervezet nem képes lebontani. További előnye, hogy alacsony a glikémiás indexe, ezért cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Mivel gluténmentes, a gluténérzékenyek is nyugodtan ehetik a rizst és a rizsből (rizslisztből) készült ételeket.

Fontosabb összetevője még a foszfor, a magnézium és a vas, valamint az emésztést segítő, és a koleszterinszintet csökkentő növényi rostok. Alacsony nátriumtartalmának köszönhetően a magas vérnyomással, vizesedéssel, szívproblémákkal küzdők számára is jó választás a rizs.

Mérgező lehet?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Standards Authority) felmérése szerint a szennyezett termőföldek miatt, a világpiacon eladott rizs akár tízszer több erősen rákkeltő, szervetlen arzént tartalmazhat, mint más élelmiszerek. Több arzén halmozódik fel a barna rizsben, a toxikus anyag ugyanis a korpában koncentrálódik.

A Channel 4 Dispatches és az Institute for Global Food Security felmérése szerint az Egyesült Királyságban a rizs alapú termékek mintegy 58 százalékánál kimutatható a magas arzénszint. Ez különösen veszélyes a kisgyermekekre, hiszen testsúlyukhoz képest általában sokkal nagyobb mennyiségű rizst esznek – gondoljunk a rizses kekszekre, rizskenyérre –, mint a felnőttek, ráadásul az arzén esetükben fejlődési rendellenességeket is okozhat. Szintén több rizst fogyasztanak a gluténérzékenyek, valamint az ázsiaiak. Azoknál, akik rendszeresen esznek rizst, nagyobb eséllyel alakul ki rák, cukorbetegség, érrendszeri elváltozások, idegrendszeri problémák.

A rizs elkészítése

Egy adag, azaz 100 gramm szárított európai rizs annyi arzént tartalmaz, mint 5 liter víz. A túladagolás elkerülése érdekében érdemes csökkenteni a rizses készételek fogyasztását, ugyanakkor az otthon főzött rizs esetében elég a megfelelő konyhai technikát alkalmazni.

Andy Meharg, a Belfasti Queen's Egyetem (Queen's University Belfast) professzora megállapította, hogy az arzén legalább 80 százalékától megszabadulhatunk, ha a rizst előző este beáztatjuk, majd főzés előtt alaposan lemossuk, átöblítjük, és öt rész vízzel készítjük el. Áztatás nélkül ugyanennyi vízzel az arzén körülbelül fele távozik, amennyiben a főzési arány két rész víz, egy rész rizs, a méreganyag mennyisége szinte egyáltalán nem változik.  

Ne feledkezzünk el a méregtelenítésről

Nem csupán a szervezetünkben felgyülemlett arzén, hanem az összes méreg eltávolítását megoldhatjuk egy megfelelő méregtelenítő kúra segítségével. A minél jobb eredmény érdekében válasszunk komplex, legalább 30 napos programot, amely a máj megtisztítására is alkalmas, és egyedi táplálékkiegészítőket kínál a méregtelenítés különböző fázisaira.  

Forrás:
http://theconversation.com/high-levels-of-cancer-causing-arsenic-in-rice-so-why-isnt-it-regulated-in-our-food-33691
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/rice-cooking-arsenic-traces-poisonous-boil-water-away-drain-excess-danger-food-a7568436.html?cmpid=facebook-post
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.1351/abstract
http://www.dailymail.co.uk/health/article-4203410/Expert-reveals-safest-way-cook-rice.html
http://www.channel4.com/programmes/dispatches/articles/all/rice-how-safe-is-it

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!