head

Háromféle módon növelheti a prosztata egészségét: Ezeket a táplálékkiegészítőket szedje

prosztata-egeszsege
A legtöbb prosztata gyógyszert 6 hónapig kell szedni a kellő hatás érdekében
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

A prosztata állapota általában szorosan összefügg az életkorral, a különböző prosztata betegségek elsősorban az 54-72 éves korosztályt érintik. De mit tehetünk a prosztata egészsége érdekében?  A szakértők három táplálékkiegészítő szedését javasolják.         

A prosztatával kapcsolatos problémák még manapság is tabutémának számítanak, a férfiak nem szívesen beszélnek róla, pedig nem szabadna szégyenkezni miatta.
A fiatalkorban elkezdett megfelelő táplálkozás, egy életen át biztosíthatja a prosztata egészségét.
Javasolt a napi ötszöri gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a keményítőtartalmú ételek (például burgonya, kenyér, rizs vagy tészta), illetve egyes tejtermékek, bab, hüvelyesek, hal, hús és más fehérjék, illetve a telítetlen zsírsavak (növényi olajok) rendszeres bevitele.

Pycnogenol

A Minerva Medica-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy a Franciaországban honos fenyőfakéreg-kivonat napi fogyasztása, ami Pycnogenol néven ismert, csökkentheti a megnagyobbodott prosztata tüneteit mindössze 60 napon belül.

„A megnagyobbodott prosztata tünetei gyakran fájdalmasak, és megakadályozhatják a mindennapi tevékenységeket - még az alvást is megzavarják” - mondja Dr. Steven Lamm, az NYU Langone Preston Robert Tisch Center for Men’s Health orvos igazgatója.
„A legtöbb betegem sürgető vizelési ingertől szenved, és attól, hogy vizeléskor a húgyhólyag nem ürül ki teljesen. Néhányan a fájdalmas vizelésről számolnak be.
 


A megnagyobbodott prosztata szinte minden férfit érint, és a legtöbb gyógyszert 6 hónapig kell szedni a kellő hatás érdekében. Ez a kezdeti vizsgálat a Pycnogenol mérhető előnyeit mutatja 60 napon belül” – nyilatkozta a szakember hozzátéve, hogy a Pycnogenol egy természetes megoldás, mellékhatások nélkül.

Nyolc hét elteltével a résztvevőket ultrahangvizsgálatnak vetették alá, hogy meghatározzák a prosztata méretét, és a húgyhólyagban maradt vizelet mennyiségét. Az eredmények azt mutatták, hogy 150 mg Pycnogenol napi adagolásával a főbb tünetek azonnal javultak, többek között:
 

  • Jelentős javulás a húgyhólyag térfogatát illetően, a Pycnogenol-t fogyasztók 51%-os értékével szemben a kontrollcsoportnál 35%-os, a dudaszteriddel, valamint finaszteriddel kezelt csoportban 41 %-os javulást mutattak ki.
     
  • A húgyhólyag ürítésének jelentős javulása a páciensek 42 %-ánál (a kontrollcsoportban 9%, a dudaszteriddel és finaszteriddel kezelt csoportban 6 % volt ugyanez az érték).
     
  • A vizelési gyakoriságának csökkenése a páciensek 37 %-ánál jelentkezett, szem a kontrollcsoportban mért 12%-os, és a dudaszteriddel, valamint finaszteriddel kezeltek közötti 14 %-al.

 

Multivitamin- és ásványianyag-étrendkiegészítők

A multivitaminok és ásványi kiegészítők napi szintű szedése hatékony módja annak, hogy mindazt biztosítsuk, amire a szervezetünknek szüksége van, és gondoskodjunk a prosztata védelméről.

Rob Hobson, a  Healthspan táplálkozási szakértője multivitamin- és ásványi anyag étrend-kiegészítőket ajánl, mint például az Healthspan Multivitality Gold.

Rob Hobson szerint „a hagyományos növényi gyógyszereket, amelyeket már régóta használnak a húgyúti tünetek enyhítésére a jóindulatú prosztata hiperpláziával (BPH) diagnosztizált férfiaknál, és prosztata megnagyobbodás ellen, szintén érdemes néhány hónapon keresztül tanulmányozni”.

D-vitamin

Néhány korábbi kutatás kimutatta, hogy a prosztatarákban szenvedő férfiak PSA szintjét csökkentheti a D-vitamin.  

A Brit Rákkutató Intézet tájékoztatójában olvasható, hogy a PSA nem más, mint a prosztata sejtjei által termelt fehérjemolekula, ami egy prosztataspecifikus antigén. A PSA vérvizsgálatot a prosztatarák diagnosztizálására használják, és azt is megvizsgálják, hogy a D-vitamin kezelésnek, milyen a hatása. A D-vitaminnal kapcsolatban az intézet ugyanakkor hangsúlyozza: az eddigi bizonyítékok nem elég erősek ahhoz, hogy azt mondjuk, a D-vitamin táplálékkiegészítők valóban csökkenthetik a rák kockázatát.

Ennek ellenére, a prosztata egészségét támogató étrend-kiegészítők népszerűsége az elmúlt években jelentősen nőtt, egyes vizsgálatok, kutatások pedig arra utalnak, hogy számos, a prosztatát érintő egészségügyi problémán segíthetnek.

Forrás:

https://www.express.co.uk/life-style/health/1046293/best-supplements-for-prostate-vitamin-d-multivitamin

 

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!