head

Negatív kalóriás ételek: túl szép, hogy igaz legyen?

Negatív kalóriás ételek: túl szép, hogy igaz legyen?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Egészség

Annyit eszünk, amennyit nem szégyellünk, mégis fogyunk – ez lenne egy verhetetlen diéta alapja. De lássuk, mi az igazság!

Mivel az emésztésükhöz energiára van szükségünk, ezért minden étkezéskor a tápanyagbevitellel egyben hőt és energiát is égetünk, azaz kalóriát. Minél magasabb egy étel kalóriatartalma, annál több energiára van szükségünk a lebontásához, így nem mindegy, hogy miből mennyit viszünk be a szervezetünkbe.
100 Kcal zsírból 3 Kcal, fehérjéből 30 Kcal, a magas rosttartalmú gyümölcsöknél, zöldségeknél 20 Kcal az, amit felhasznál a szervezet az emésztés során. A negatív kalóriás ételek – uborka, zeller, ananász – esetében nemcsak magában az ételben található energiát használjuk fel, hanem a raktárkészletünkből is von el.

Mi az igazság?

A negatív kalóriás ételek alacsony kalória- és magas rosttartalmú élelmiszerek: a sikerük abban rejlik, hogy alacsony kalóriabevitellel is teltségérzetet okoznak és nagymértékben javítják az emésztést. A rostok emésztése során sok energiát használunk fel, miközben lassítják a felszívódást és fokozzák az emésztést. Kordában tarják a vércukorszintet, ami rendkívül fontos, ha hízásra hajlamosak vagyunk, ugyanis a hirtelen megemelkedő, majd leeső vércukorszint a farkasétvágy egyik okozója és plusz kilók kialakulásának elősegítője is.
A túlsúly egyértelmű jele annak, hogy a szervezetünk egyensúlya megbomlott, amit nem lehetséges csupán a negatív kalóriás ételekkel orvosolni. Az étrendünkbe építsük be őket, de a siker érdekében a teljes képre érdemes koncentrálnunk: lúgosítsunkméregtelenítsünk és figyeljünk arra, hogy minden tápanyagból megfelelő mennyiségűt vigyünk be a szervezetünkbe.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!