head

Kövérré tesz a D-vitamin hiánya

D-vitamin: mit okoz a hiánya?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: Érdekességek

A D-vitamin komolyan befolyásolja a szervezetünk működését. Olyannyira, hogy a hiánya súlygyarapodáshoz vezethet.

A D-vitamin jótékony hatásait hosszasan lehetne sorolni. Szerepet játszik csontjaink egészségének megőrzésében, serkenti az agyműködést, megóv bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásától. Tudjuk, hogy a hiánya összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel, a depresszióval, szívbetegségekkel és az immunrendszer gyengülésével. Azt viszont csak kevesen sejtik, hogy szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban is, és a D-vitamin hiány elhízásást  okoz.

Lebontja a zsírokat

Kutatások bizonyítják, hogy a D-vitamin hiánya súlygyarapodáshoz, és a hasi zsír felhalmozódásához vezet. Ennek oka, hogy a D-vitamin fontos szerepet kap a zsírok lebontásában és elraktározásában.  Egy kísérletben súlyfelesleggel küzdőknek 6 hónapon keresztül speciális diétát, és megemelt D-vitamin, illetve kalcium bevitelt rendeltek el. A D-vitamin fogyasztók körében 30 százalékkal nagyobb volt a súlyvesztés, mint azoknál, akik hagyományos diétát követtek. Amennyiben a fogyókúra részeként, a D-vitamin bevitelét is növeljük, nagyobb lesz a súlyvesztés, és közelebb kerülhetünk az áhított lapos has eléréséhez.

Hogyan pótoljuk?

Sokáig tartotta magát az a felfogás, hogy D-vitamin pótlását a legegyszerűbben a napozással oldhatjuk meg. Kiderült azonban, hogy erről a megfelelő étkezéssel is kell gondoskodnunk. Növelhetjük a D-vitamin bevitelét a tengeri halak, a tej, a tojás, a máj és a marhahús fogyasztásával. Az egyik legfőbb D-vitamin-forrás a lazac, mindössze 10 dekagramm a napi D-vitamin szükséglet 90 százalékát fedezi, ráadásul ez a hal felettébb gazdag proteinekben és Omega-3 zsírsavban. Választhatjuk a tonhalat is, ebből azonban legalább dupla mennyiséget fogyasszunk. Amennyiben a vegetáriánus étrend hívei vagyunk, főként tejet, tejterméket, jó minőségű vajat, kendermagot, shiitake gombát, hüvelyeseket együnk. A D-vitamin hatását a sárga és piros zöldségekben, illetve gyümölcsökben található béta-karotin is fokozza.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT