head

Kövérré tesz a D-vitamin hiánya

D-vitamin: mit okoz a hiánya?
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Érdekességek

A D-vitamin komolyan befolyásolja a szervezetünk működését. Olyannyira, hogy a hiánya súlygyarapodáshoz vezethet.

A D-vitamin jótékony hatásait hosszasan lehetne sorolni. Szerepet játszik csontjaink egészségének megőrzésében, serkenti az agyműködést, megóv bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásától. Tudjuk, hogy a hiánya összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel, a depresszióval, szívbetegségekkel és az immunrendszer gyengülésével. Azt viszont csak kevesen sejtik, hogy szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban is, és a D-vitamin hiány elhízásást  okoz.

Lebontja a zsírokat

Kutatások bizonyítják, hogy a D-vitamin hiánya súlygyarapodáshoz, és a hasi zsír felhalmozódásához vezet. Ennek oka, hogy a D-vitamin fontos szerepet kap a zsírok lebontásában és elraktározásában.  Egy kísérletben súlyfelesleggel küzdőknek 6 hónapon keresztül speciális diétát, és megemelt D-vitamin, illetve kalcium bevitelt rendeltek el. A D-vitamin fogyasztók körében 30 százalékkal nagyobb volt a súlyvesztés, mint azoknál, akik hagyományos diétát követtek. Amennyiben a fogyókúra részeként, a D-vitamin bevitelét is növeljük, nagyobb lesz a súlyvesztés, és közelebb kerülhetünk az áhított lapos has eléréséhez.

Hogyan pótoljuk?

Sokáig tartotta magát az a felfogás, hogy D-vitamin pótlását a legegyszerűbben a napozással oldhatjuk meg. Kiderült azonban, hogy erről a megfelelő étkezéssel is kell gondoskodnunk. Növelhetjük a D-vitamin bevitelét a tengeri halak, a tej, a tojás, a máj és a marhahús fogyasztásával. Az egyik legfőbb D-vitamin-forrás a lazac, mindössze 10 dekagramm a napi D-vitamin szükséglet 90 százalékát fedezi, ráadásul ez a hal felettébb gazdag proteinekben és Omega-3 zsírsavban. Választhatjuk a tonhalat is, ebből azonban legalább dupla mennyiséget fogyasszunk. Amennyiben a vegetáriánus étrend hívei vagyunk, főként tejet, tejterméket, jó minőségű vajat, kendermagot, shiitake gombát, hüvelyeseket együnk. A D-vitamin hatását a sárga és piros zöldségekben, illetve gyümölcsökben található béta-karotin is fokozza.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!