head

Pisztácia: az egészséges bűnbeesés

Milyen gyógyhatásai vannak a pisztáciának?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Egészség

Mint a legtöbb a csonthéjas mag, a pisztácia is közkedvelt csemege. Azonban nemcsak a különleges íze miatt érdemes ropogtatni, bőségesen tartalmaz egészségvédő tápanyagokat. Gondolta volna, hogy a merevedési zavarokat is orvosolja?

A pisztácia különleges íze miatt fagylaltok, sütemények, saláták, sőt, egyes húskészítmények közkedvelt alapanya, legtöbbször azonban ropogtatni való csemegeként kerül az asztalunkra, illetve a tenyerünkbe. Bár a kalóriatartalma magas, ezt feledtetheti velünk az a tény, hogy jótékony összetevőinek köszönhetően hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, így az egészségünk megőrzéséhez. Ugyan nem tartozik a legolcsóbb termések közé, ennek oka, hogy a pisztácia fa csak minden második évben terem. Összetevőit tekintve azonban több szempontból is egyedülálló, és vetekszik a drága étrend-kiegészítőkével.

Mit rejt a pisztácia?

Egy közepes markényi fedezi a szervezet számára létfontosságú tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok nagy részének napi szükségletét. A magvak közül a pisztáciában található a legtöbb kálium és fehérje, de jelentős mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat, élelmi rostokat, foszfort, káliumot, C- és az idegrendszer normális működéséhez elengedhetetlen B- vitamint. Emellett béta-karotint, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, rezet és mangánt. Különösen bővelkedik antioxidáns luteinben, valamint egyszeresen telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavakban, továbbá E-vitaminban. A lutein akadályozza a koleszterin lerakódását az artériákban, így a magas vérnyomás, és más keringési rendellenességek megelőzésében is fontos szerepet kap. A pisztácia hozzájárul a vércukorszint csökkentéséhez, magas réztartalma fokozza a vas felszívódását, rostjai pedig telítettségérzést okoznak, illetve javítják az emésztést.

Férfiak, figyelem!

A pisztáciát az uraknak érdemes gyakran ropogtatniuk, mivel hatékonyan növeli a férfierőt. Ez a zöld csemege elősegíti a vér áramlását a nemi szervben, rendszeres fogyasztása javítja az erekció képességét.

Hölgyeknek is segít

A pisztáciában rejlő antioxidáns E-vitamin lassítja a bőr öregedését, ráadásul a sebgyógyulást is elősegíti. A bőr regenerálódásra gyakorolt hatása szintén jelentős, ezért krémekbe, szérumokba és öregedés gátló olajokba, illetve bőrregeneráló készítményekbe is gyakran keverik.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!