head

Laktózmentes tej - Olyat igyunk, ami növényi

Laktózmentes tej: miért jobb a növényi eredetű?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

Félreértés azt hinni, hogy a laktózmentes tej egészségesebb a sima tejnél. Egyrészt a tejcukrot nem vonják ki belőle, csupán hozzáadott laktáz enzimmel teszik a laktózérzékenyek számára fogyaszthatóvá, másrészt ugyanolyan zsíros. Arról nem beszélve, hogy vele együtt azokat az antibiotikumokat és hormonokat is megisszuk, amiket a tejelő teheneknek adtak. De akkor mit igyunk helyette?

A laktózmentes tej általában többe kerül, mint a sima tej, mivel kevesebben vásárolják, így tovább kell tárolni. Hogy hosszasan elálljon, ultra magas hőfokon kezelik (erre utal, ha a címkén az UHT kifejezést látjuk, ami az Ultra High Temperature rövidítése), ezzel a benne vitaminok egy része elvész, amiket szintetikus vitaminokkal helyettesítenek (ez a sima tehéntej esetén is igaz).

Nem jó, ha állati eredetű

Akár laktózmentes tejről, akár laktózt tartalmazó tejről beszélünk, mindkettő esetében igaz, hogy a benne lévő állati fehérjék kevésbé egészségesek, mint a növényi fehérjék. Colin T. Campbell professzor a The China Study (Kína tanulmány) című könyvében azt ecseteli, hogy az állati fehérje-fogyasztás szorosan összefonódik a rákkal, a szív-és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel és a túlsúllyal. Az állati fehérjék -  amikből hiányoznak a fitonutriensek - lecsökkentik az emésztés hatékonyságát, így lerakódnak szervezetünkben a salakanyagok, romlik a táplálékfelszívódás, károsodik a bélflóra, és gyengül az immunrendszer. Emellett a laktózmentes tehéntej vércukorszintet jobban megemeli, mint a sima tehéntej, miután a hozzáadott laktáz lebontása időbe telik az emésztőrendszerünknek.  

Váltsunk növényi tejre

A laktózmentes növényi tej nagy előnye, hogy nincsenek benne antibiotikumok és illetve hormonok, koleszterinmentes, könnyen emészthető, mivel rostokban gazdag. Mi magunk is elkészíthetjük, legyen szó földi mogyoróról, gesztenyéről, dióról, manduláról, kókuszról, szójáról, rizsről és zabról, de még számtalan alapanyag áll a rendelkezésünkre. Jó, ha van otthon egy növényi tejkészítő gép, de a magvak áztatásával és turmixolásával is előállíthatunk laktózmentes növényi tejet.

Gondolta volna?

Az állati eredetű tej elősegíti a nyák termelődését, ezért amikor náthával vagy felső légúti fertőzéssel küzdünk, inkább ne fogyasszunk tejet. A tej a tüneteket okozó baktériumokat táplálja, így a légutakban lerakódó nyálka mennyiségét és sűrűségét növeli.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!