head

Nyáron is megmozgat a nordic walking

Miért jó a nordic walking?
Varró Tina Varró Tina
Gyógytornász
Téma: Egészség

A nordic walking – magyarra talán északi sétaként lehetne lefordítani – tulajdonképpen a gyaloglás és a sífutás ötletes keresztezése. Eredetileg a sífutók számára dolgozták ki, a cél az volt, hogy a sportolók nyáron is gyakorolhassák az egyébként csak a hóban alkalmazható speciális mozgásformákat. 

Intenzív séta a természetben, két különleges bot segítségével, ami az izmok közel kilencven százalékát megmozgatja – így lehetne összefoglalni a nordic walking lényegét, ami egyszerre sport és hobbi, hiszen kortól, nemtől és fizikai állapottól függetlenül bárki és bármikor elkezdheti, a gyerekek is könnyűszerrel elsajátíthatják.

Miért jó a nordic walking?

A nordic walking kifejezetten olcsó módja az egészségmegőrzésnek: nem kell hozzá sem pályabérlet, sem drága felszerelés, hidegben és melegben egyaránt űzhető.
A legfontosabb, hogy egy igazi egészségmegőrző szabadidős sportról van szó, ami nem fáraszt ki túlzottan, ugyanakkor legalább húsz százalékkal több kalóriát éget el, mint a gyaloglás. Nem terheli az ízületeket, erősíti a hátizmokat – ez különösen a gerincbetegek, derékfájósok számára fontos –, valamint enyhíti a nyaki izmok kellemetlen feszülését.

Nordic walking betegségek ellen

A nordic walking kifejezetten ajánlott szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, illetve infarktus után lábadozóknak. Ezt támasztja alá az American Journal of  Preventive Medicine tudományos szaklapba megjelent kutatás, amelyben a salzburgi egyetem tudósai megállapították, hogy a nordic walking jótékonyan hat a nyugalmi pulzusra és a vérnyomásra, javítja az oxigénfelvételt, a fizikai terhelhetőséget és ezáltal az életminőséget. Ez a mozgásforma fokozza a vénás véráramlást, növeli a tüdőkapacitást, és erősíti a szívet.

Milyen a jó nordic walking cipő?

A megfelelő nordic walking cipő elősegíti a könnyed járást, emellett megfelelő támasz nyújt a láb izmainak. A jól kiválasztott nordic walking cipő vízálló, véd a kövek és faágak okozta sérülések ellen, a talpa nem nehéz és merev, hanem hajlékony.

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!