head

Kézmosás és vitaminok: megelőzik a téli betegségeket

Kézmosás és vitaminok: megelőzik a téli betegségeket
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Egészség

A megfázást és az influenzát is vírusok okozzák, ami azt jelenti, hogy az antibiotikumok mindkét betegségre hatástalanok. Ugyanakkor az influenzát kísérhetik bakteriális fertőzések, ezek kezelésére már alkalmas az antibiotikum kúra. A legjobb megoldás azonban a megelőzés, amiben a rendszeres kézmosás és az immunrendszer megerősítése kap kulcsszerepet.

Míg a megfázás általában orrfolyással és torokfájással kezdődik, valamint lassan, fokozatosan alakul ki, az influenza ezzel szemben gyorsabban alakít ki tüneteket: ha hirtelen megfájdulnak a végtagjaink, gyengének, elesettnek érezzük magunkat, és légúti tüneteket, lázat is tapasztalunk szinte biztos, hogy influenzával állunk szemben.

Mossunk kezet dúdolva

Mivel a mindkét betegség elsősorban cseppfertőzéssel terjed, megelőzésük érdekében nagyon fontos a kézmosás, hiszen a kezünkön minden nap milliószámra tapadnak meg a különböző vírusok. A WHO azt ajánlja, hogy legalább 20 másodpercig szappanozzuk a kezeinket – ennyi idő alatt dúdolhatjuk el magunkban a Boldog születésnapot dalt –, majd az öblítés után ismételjük meg a műveletet, és mindig száraz, tiszta törlőt használjunk. Mindig mossunk kezet evés előtt, valamint hazaérkezés után arra pedig különösen ügyeljünk, hogy mosatlan kézzel ne nyúljunk a szánkhoz, a szemünkhöz és a fülünkhöz!

Erősítsük meg az immunrendszerünket

Ha egészséges az immunrendszerünk, jó eséllyel nem dönt le a lábunkról a megfázás és az influenza. És, hogy miképpen érhetjük ezt el? Aludjunk eleget, mozogjunk minden nap lehetőleg a szabad levegőn, valamint méregtelenítsünk és táplálkozzunk vitamindúsan, a legfontosabb a D-vitamin (máj, tojás, tejtermékek) és az antioxidáns C-vitamin (citrusfélék, csipkebogyó, zöldpaprika, paradicsom, savanyú káposzta), A-vitamin (sötétzöld és sárga zöldségek, tejtermékek, máj) és E-vitamin (növényi olajok, búzacsíra, mogyoró, hús) pótlása. 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!