head

Hogyan lehetséges az övsömör megelőzése és kezelése?

ovsomor
Az övsömör leggyakrabban a mellkason, vagy a test oldalsó részén alakul ki
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Betegségek

Az övsömör a bárányhimlőhöz hasonló, de erős fájdalommal járó bőrkiütés. Nemcsak az öv vonalában alakulhat ki, ha nem kezelik, akár súlyos szövődményei is lehetnek. Ismerje meg az övsömör okait, megelőzését, és kezelési lehetőségeit, amiben természetes módszerek is rendelkezésre állnak.ó

Először erős fájdalom jelentkezik, majd néhány nappal később kialakulnak a kivörösödő, duzzadt bőrön az övsömörre jellemző, apró hólyagok. Az övsömör  több mint egyszerű bőrbetegség, hátterében jelentős immungyengeség áll, amit a tünetekhez hasonlóan, mindenképpen kezelni kell. Ebben segíthetnek a természetes megoldások.

Ki kaphatja el az övsömört?

Az övsömör (Herpes zoster) a bőr akut, gyulladásos, fertőző betegsége, melyet a Varicella zoster vírus vált ki.

Ugyanez a vírus tehető felelőssé a bárányhimlőért, nem véletlen, hogy az övsömör azoknál alakul ki nagyobb eséllyel, akik korábban a bárányhimlőt is elkapták. Egyik jellemző tünete az erős fájdalom, aminek oka, hogy a vírus a bőrben lévő idegvégződések irritációját, gyulladását okozza. Míg a bárányhimlő főként a gyermekeket érinti, az övsömör inkább az idősek körében gyakori. Ennek hátterében az áll, hogy ha az immunrendszer legyengül, a bárányhimlőből „visszamaradt” VZV vírusok idővel aktiválódhatnak.

Övsömör tünetei, főbb jellemzői

Mint minden betegség esetében, az övsömörre is igaz, hogy a mielőbbi felismerés jelentősen lerövidítheti a kezelés időtartamát, felgyorsítja a gyógyulást. Ez azonban korántsem egyszerű feladat, ugyanis a bőrtüneteket megelőző heves fájdalom (több országban a sátán lángjának nevezik), könnyen összekeverhető más betegségekkel. Első jele az égő, feszülő, sajgó bőr, miközben rendszerint külső elváltozás nem tapasztalható.

Becsapósak a tünetei

Ha az övsömör fájdalom a mellkasi részen jelentkezik, könnyen összekeverhető akár a szívinfarktussal, az alhasi részen a vakbélgyulladással.
Már csak azért is, mert az esetek túlnyomó részében, az első 1-3 napban, a bőrön semmiféle sérülés, elváltozás nem látszik. Előfordul, hogy ebben az időszakban általános rossz közérzet lép fel, fáradékonyság és láz is kialakulhat. Az első bőrfájdalom után pár nappal az övsömör bőrpírt okoz, majd apró, a csaláncsípéshez hasonló kisebb-nagyobb hólyagok jelennek meg, amelyek váladékot tartalmaznak. Ez az állapot tovább fokozódik, egészen addig, amíg a váladék helyett, vérrel telnek meg a hólyagok: kifakadásuk után a bőr varasodni kezd, az ilyenkor még gyakran lázas beteg akkor lép a gyógyulás útjára, amikor a var kezd leszáradni. Ezután a sérült hámréteg regenerálódik, és elmúlik az összes, kellemetlen tünet.
Ügyeljünk arra, hogy bármennyire fáj, vagy viszket a bőr, soha ne vakargassuk, ne kapargassuk le a vart, mert ez maradandó hegeket, nyomokat hagyhat. Az övsömör leggyakrabban a mellkason, vagy a test oldalsó részén alakul ki, ám sajnálatos módon nem válogat: előfordulhat, hogy a végtagokon, vagy akár az arcon jelenik meg, viszont jellemzően mindig egy oldalon. A szem körüli övsömör különösen veszélyes, ugyanis akár vakságot is okozhat.

Miért alakul ki?

Ahogyan már említettük, az övsömör kialakulásáért a Varicella zoster vírus tehető felelőssé. Ha valaki – az esetek túlnyomó többségében gyermekkorban – bárányhimlős lesz, a betegség lefolyása után a kórt okozó vírus a szervezetben, pontosabban a gerincvelő melletti ideggócokban (ganglium) vagy a koponya alatt található, úgynevezett Gasser ideggócokban lappang tovább.
Fontos azonban megjegyezni, hogy övsömörtől nemcsak az szenvedhet, aki korábban már átesett a bárányhimlőn.  

Hogyan előzzük meg az övsömört?

Egyrészt vigyázni kell magunkra, ha fertőzött beteggel találkozunk, kerüljük a hólyagokkal a közvetlen kontaktust, másrészt tartsuk egészségesen az immunrendszerünket.
Mivel utóbbi hatékonyságát a jótékony baktériumokat tartalmazó bélflóra állapota határozza meg, először is a bélflóra egyensúlyát kell biztosítanunk. Ennek érdekében fogyasszunk minél több probiotikumot tartalmazó élelmiszert (erjesztett tejtermékeket, savanyú káposztát, kovászos uborkát), és a probiotikus baktériumok táplálékául szolgáló prebiotikumokat (növényi rostok).

Táplálkozzunk egészségesen

Ne feledkezzünk meg az antioxidánsokról (C-vitamin, B-vitaminok, E-vitamin, A-vitamin, növényi flavonoidok és karotinok, cink stb.) sem. Ezek hatékonyan támogatják immunrendszerünket, megakadályozzák a többek között a gyulladások kockázatát is növelő szabad gyökök elszaporodását. Táplálkozzunk egészségesen, azaz ügyeljünk arra, hogy minden nap vigyük be a szervezetünkbe vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket. Mozogjunk rendszeresen, és kerüljük a stresszhelyzeteket, mert ezzel is sokat tehetünk immunrendszerünk egészségéért.

Övsömör kezelése

Az övsömör gyógyulási ideje általában két hét. Bár magától is elmúlhat, nem érdemes kezeletlenül hagyni a betegséget. Viszonylag ritkán ugyan, de előfordulhatnak másodlagos elfertőződések, illetve szövődmények, amiket a megfelelő terápiával elkerülhetünk. Ebben a hagyományos gyógyszereken kívül, orvosunkkal történő egyeztetést követően, az alábbi természetes módszerek is segítségünkre lehetnek:

Orbáncfűolaj. Ennek a növénynek az egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy elősegíti a természetes hegesedést, hozzájárul a bőr megújulásához. Mivel kiváló vírusölő, megelőzhető vele az övsömör szétterjedése, a bőr felülfertőződése.

Méhfű illóolaj. Ennek a növénynek főként levelei tartalmazzák a vírusölő összetevőket. Enyhén nyugtató hatású, ezért csillapíthatja az égető, viszkető fájdalmat.

Fekete ribizli. A glicerinben érlelt fekete ribizli kivonata, közvetlenül az érintett területre kenve, hatékonyan csökkenti az övsömörrel járó kellemetlen tüneteket. Lágyítja a bőrt, elősegíti a hám gyors, és egészséges regenerálódását.

Segíthet a méz

A méz övsömör ellenes hatását vizsgálták a Colorado Egyetemen. Az in-vitro kísérletben az antivirális tulajdonságokkal rendelkező manuka és a lóhere mézet egyaránt sikeresen alkalmazták az övsömört kiváltó Varicella zoster vírus ellen.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401066/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022741/

https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1r%C3%A1nyhiml%C5%91#%C3%96vs%C3%B6m%C3%B6r

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!