head

Miért veszélyes az adalékanyag allergia?

adalekanyag-allergia
A laboratóriumban létrehozott ízekkel és illatokkal teszik kelendőbbé az élelmiszereket
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Betegségek

Napjainkban sokakat érint az adalékanyag allergia, mégis vannak, akik egyáltalán nem sejtik, hogy érintettek lennének. Pedig az állandóan visszatérő bőrkiütések, a gyomorégés és fejfájás hátterében gyakran azok az anyagok állnak, amiket arra használnak, hogy meggátolják, vagy legalábbis lassítsák az élelmiszerekben egy idő után óhatatlanul elinduló romlási folyamatokat.

Az adalékok használatával eléri ugyan az élelmiszeripar, hogy a termékek sokáig eladhatóak és eltarthatóak maradjanak, ám a szervezetünkre nézve rendkívül kártékonyak. Sajnos az adalékanyag allergiát sokkal nehezebb diagnosztizálni, mint a laktóz- vagy gluténérzékenységet.

Nyelvünk az egyik legkönnyebben becsapható szervünk. Ezt a tulajdonságát használják ki a gyártók, amelyek laboratóriumban létrehozott ízekkel és illatokkal teszik kelendőbbé az élelmiszereket, nem törődve azzal, hogy ezzel tovább növelik a testünkben felhalmozódó méreganyag mennyiségét. Egy termék akkor adható el, ha tetszetős és jó szagú, az íze pedig idomul a látványához. Ezért kap szinte minden termék aromákat, állományjavítókat, íz- és illatfokozókat, hiszen ezek nélkül talán senkinek sem kellenének. Hányan és hányszor ettünk vagy ittunk olyan eper ízű/illatú valamit, amely még véletlenül sem találkozott igazi gyümölccsel? De nyugodtan említhetnénk a „füstízű” virslit, a málnás joghurtot vagy éppen a csokoládés piskótát – „mű” anyagokat mindegyikben bőségesen találunk. Az E számok listája igen népes.

Bár a forgalomban lévő „E”-k elvileg nem veszélyeztetik egészségünket, ne dőljünk be a turpisságnak! Egy termék mindig a napi megengedett „E” mennyiség határán marad − például a kenyér −, ennél többet nem tartalmazhat. De ha veszünk hozzá egy konzervet vagy felvágottat, sajtot, bizony túlléphetjük az egészségügyi határértéket. Arról nem is beszélve, hogy az előírások sem tévedhetetlenek: számos olyan „E” létezik, amit időközben betiltottak, mert kiderült: mégis károsítják a szervezetet. Szervezetünkben a bevitt adalékanyagok lassan felhalmozódnak, idővel a méregtelenítő szerveink már nem tudnak megbirkózni velük. Ha nem lépünk közbe, többek között  felborul a bélflóránk egyensúlya, emiatt romlik az életfontosságú tápanyagok felszívódása, ami már az egész testünk működésére kihat.
Adalékanyagnak minősülne a színezékek, a tartósítószerek, az édesítőszerek, állományjavító és -módosító anyagok, az aromaanyagok, illetve egyes antioxidánsok (például a tejsav, citromsav).

Adalékallergia allergia tünetei

Az adalékanyag allergia elsősorban bőrtünetek formájában mutatkoznak meg. Eleinte kisebb piros foltok, pattanások jelennek meg a testen, amelyek fokozatosan egyre erőteljesebbé és duzzadtabbá válnak, de súlyos intolerancia esetén már csalánkiütéssel , ekcémával kell számolni. Az adalékanyag allergia súlyosbodásával a tünetek egyre drasztikusabbá válnak: puffadás, gyomorsavtúltengés, savas felböfögés, gyomorfájdalom formájában jelentkeznek, sőt, az előrehaladott állapotban bármikor felléphet fulladás és anafilaxiás sokk. Emellett kialakulhat visszatérő izomfájdalom, fejfájás, hányinger, emésztési zavarok, de egyéntől függően az adalékanyag allergia más szokatlan tüneteket is produkálhat.
Az élelmiszeriparban gyakori nátrium-glutamát (más néven MSG, mononátrium-glutamát vagy E621) és a szulfitok használata, melyek káros reakciókat válthatnak ki. Erre a típusú ételintoleranciára utalhat a kipirulás, kimelegedés, fejfájás és a mellkasi fájdalom, valamint az asztmás légzési problémák felerősödése. Az adalékanyagok az idegrendszert is károsan befolyásolják. 

Adalékanyag allergia felderítése

Adalékanyag allergia gyanúja esetén érdemes részletes naplót vezetni az elfogyasztott ételekről és italokról, hogy az allergológus számára könnyebb legyen a kórkép felállítása. A gyaníthatóan allergiás tüneteket előidéző élelmiszereket teljes iktassuk ki az étrendünkből, és figyeljünk oda a készen vásárolt ételek rejtett összetevőire (rejtett allergének) is.

Ajánlott mellőzni a felvágottakat, az előrecsomagolt hosszú lejáratú készételeket, a zacskós leveseket, a mirelit ételeket, cukorkákat és a süteményeket, továbbá az üdítőitalokat, hiszen ezekben található a legtöbb adalékanyag. Az adalékanyag allergia vizsgálata vérvizsgálattal, illetve az úgynevezett Epicután teszttel történik, amikor a bőrre helyezik az allergént.

Iktassuk be a méregtelenítést

Az alkalmankénti méregtelenítés sokat segíthet az adalékanyag allergia megelőzésében, nem mellesleg a szervezetben felhalmozódott méreganyagok kiürítésével további betegségnek is búcsút inthetünk. A méregtelenítő kúra elvégezhető házilag, pozitívan befolyásolja az immunrendszer működését, a bélflóra állapotát, de a salakanyagok eltávolításával elérhető a megfelelő tápanyag felszívódás, így a testünk természetes védekezőképességéhez szükséges vitaminok és ásványi anyagok jobban hasznosulnak.

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/E-sz%C3%A1mok

http://allergiavizsgalatok.hu/az-allergia-tipusai/tartositoszer-es-adalekanyag-allergia/

http://www.ujdieta.hu/indexd5a0.html?content=700

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!