head

Korán megmutatja jeleit a 2-es típusú cukorbetegség, csak fel kell ismerni

A 2-es típusú cukorbetegség jellemzően idősebb korban alakul ki.
A 2-es típusú cukorbetegség jellemzően idősebb korban alakul ki
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Belgyógyászat

Már két évtizeddel a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása előtt érzékelhetők a betegség kialakulására figyelmeztető jelek - állapították meg japán kutatók, akik a Journal of Endocrine Society című szaklapban publikálták tanulmányukat.  Minderről a BBC News számolt be.

A tanulmány szerint évekkel a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása előtt már megemelkedett vércukorszintet és inzulinrezisztenciát tapasztaltak a kutatók, akik úgy gondolják, hogy jóval fiatalabb életkorban van szükség a betegség kialakulása elleni közbelépésre.

A cukorbetegség a glükóz felszívódási zavara, amit az inzulin hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, az inzulinrezisztencia okoz.

A japán tudósok 2005 és 2016 között végezték kutatásukat, amelyben 27 ezer nem cukorbeteg, 30 és 50 év közötti - elsősorban férfi - résztvevő testtömegindexét (BMI), éhgyomori vércukorszintjét és inzulinérzékenységét rögzítették.

A túlsúlyt vagy elhízást jelző magas BMI a 2-es típusú cukorbetegség jól ismert rizikófaktora.
A kutatók legkésőbb 2016-ig követtél a résztvevőket, vagy addig, amíg ki nem alakult náluk a 2-es típusú cukorbetegség. A vizsgált időszakban 1067 résztvevőnél lépett fel a betegség.

az állapot figyelmeztető jelei már akár a 2-es típusú diabétesz diagnózisa előtt akár 20 évvel is érzékelhetők

A kutatók szerint ezeknél a pácienseknél már akár tíz évvel a diagnózis előtt megfigyelhető volt a magas vércukorszint és az inzulinrezisztencia, továbbá a testtömegindexük is magasabb volt a kelleténél.

Hasonló, bár kisebb intenzitású jeleket figyeltek meg több mint egy évtizeddel a prediabétesz, azaz a cukorbetegséget megelőző állapot előtt más résztvevőkön.

Mivel a legtöbb 2-es típusú cukorbeteg előbb átesik a cukorbetegséget megelőző állapoton, a kutatók úgy összegezték, hogy az állapot figyelmeztető jelei már akár a 2-es típusú diabétesz diagnózisa előtt akár 20 évvel is érzékelhetők.

Dr. Hiroyuki Sagesaka, a macumotói Aizava Kórház orvosa, a kutatás vezetője elmondta: „mivel a cukorbetegség előtti állapot megelőzésére tett próbálkozások kevésbé tűntek sikeresnek a hosszú távú követés alatt, lehetséges, hogy sokkal korábban kell akár gyógyszerrel, akár életmódváltással beavatkozni ahhoz, hogy megelőzzük a diabéteszt.”

Forrás: 
MTI/ https://www.bbc.com/news/health-45747042

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!