head

A bélflóra kialakulása - Már a születéskor eldől a sorsa

Hogyan történik a bélflóra kialakulása?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Probiotikumok

A magzat emésztőrendszere még baktériummentes, ám a világrajövetelkor megindul a mikroorganizmusok betelepedése. Aki császármetszéssel látja meg a napvilágot, vagy a koraszülés miatt csíramentes inkubátorba kerül, esetleg tápszerrel etetik, annál a bélflóra kialakulása nem lesz megfelelő. A probiotikus baktériumok hiánya pedig számos betegség forrása.

Születéskor a szülőcsatornában a szájon és a végbélnyíláson keresztül az anya hüvelyi, illetve bélbaktériumai jutnak be a gyermek szervezetébe, míg az anyatejes szoptatás a bifido és lacto baktériumoknak kedvez. Ez a folyamat az egészséges bélflóra kialakulásához, ha azonban a baba nem természetes úton született, vagy a szoptatás során nem jut anyatejhez, a bélflóra kialakulása elhúzódik, illetve nem lesz tökéletes.

Kényelmes szülés

A nyugati társadalmakban divat lett a császármetszés: ütemezett, elegáns, nem jár sok kényelmetlenséggel. Az ily módon született babák azonban nem kerülnek kapcsolatba a szülőcsatornával, ahol a baktériumok fele Lactobacillus. Az ő bélflórájukat felépítő baktériumok nem feltétlenül az anyjuk specifikus sejtjeiből származnak majd, lényegében innen-onnan „lapátolják” össze őket. A bélflóra kedvezőtlen összetétele, a Lactobacillusok csökkent jelenlétének következtében bélrendszeri gyulladások alakulhatnak ki, ami többek között minden szülő rémálmához, a görcsös hasfájáshoz (kólika) vezet. A bélbaktériumok tehát elképesztően fontosak, ha a túlélésről van szó: védővonalat alkotnak a szervezetet folyamatosan támadó káros mikrobák ellen, illetve olyan létfontosságú vitaminokat termelnek, mint a K2-vitamin.  

Anyatejes táplálás hiánya

Anyatejes táplálás mellett a baktériumok megtelepedése magától értetődő módon létrejön. Az ennek köszönhetően kialakuló Bifidobaktérium és Lactobacillus túlsúly a bélflórában, képes a patogén baktériumok elszaporodásának megakadályozására. Ezzel szemben, ha egy gyerek az első életévében túl kevés bifidobaktériumhoz jut, nagyobb valószínűséggel lesz túlsúlyos, allergiás, vagy szenved majd gyulladásos bélbetegségben, mint az, aki sokat kapott. A Lactobacillusok hiánya a gombák elszaporodásának kedvez.  

Tudta?

A bélflóra állapota nagyban befolyásolja az agyunk állapotát is, mivel az agy és a bélrendszer képes kommunikálni egymással. A bélbaktériumok pozitívan befolyásolják a hangulatot, míg a rossz bélflóra egy sor mentális betegségre hajlamosíthat. A nem megfelelő bélflóra a későbbiekben depressziót, kényszerbetegséget, szorongást és pánikroham okozhat.

Felhasznált irodalom:
Giulia Enders: Bélügyek – A belek csodálatos világa és a jó emésztés

Hirdetés

Hirdetés

Eredményes, végleges rosacea és hajhullás gyógyítás,
mikroszkópos arc- és fejbőrvizsgálat


Szeretettel várom azokat, akik régóta küszködnek haj-, szempilla-, vagy szemöldökhullással, fejbőrproblémákkal, zsíros és rosaceás arcbőrrel.
Gyógyuljon meg végleg szteroidok használata nélkül!

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Probiotikus kiegészítő

Probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.


Emésztést segítő enzimek

Emésztést segítő enzimek

A természetes növényi enzimeket tartalmazó DigestFX segíti az emésztést, valamint megelőzi az emésztési problémákat. A DigestFX kapszula hatásos puffadás, felfújódás, szélgörcsök, gyomorégés, lassú emésztés, irritáció vagy eg


Green Symbol

Green Symbol

Természetes és teljes értékű táplálék, amely mesterséges adalékanyagoktól mentes. Összetételének köszönhetően értékes tápanyagait a szervezet szinte maradéktalanul képes felhasználni. Napi fogyasztása feltölt energiával és életerővel, valamint kellemes közérzetet biztosít.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT