head

Utálja a brokkolit? Ha kávéba keveri, nem fogja!

A brokkoli tele van antioxidánsokkal
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Szuperélelmiszerek

Ezentúl azok is élvezhetik a brokkoli előnyös élettani hatásait, akik nem szeretik a zöldséget: ausztrál kutatók olyan brokkoliport fejlesztettek ki, amelyet kávék, turmixok, levesek készítéséhez és sütéshez is lehet használni – adta hírül az MTI.

A CSIRO kutatóintézet tudósai a port a bolti árusításhoz nem elég szép, de jó minőségű brokkoliból készítették, amely egyébként csak kárba ment volna. Egy melbourne-i kávézóban próbaképpen már be is vezették a brokkolis lattét, bár a visszajelzések vegyesek.

Brokkolipor

Két kávéskanálnyi brokkolipor egy adag brokkolinak felel meg, a rostok mellett B6-vitamint, E-vitamint és mangánt is tartalmaz. A brokkoli kivonat azért is előnyös, mert az ausztrálok étrendjében kevés az egészséges zöldségféle – mondta John Lloyd, a termék fejlesztésében közreműködő Hort Innovation nevű cég vezetője: „A kutatások szerint az átlag ausztrál nem fogyasztja el a naponta ajánlott zöldségmennyiséget, a brokkoliból készült por ezt pótolhatja”.
A száz százalékos brokkolipor egész brokkoliból készül, olyan eljárással, amellyel megőrzik a friss zöldség természetes színét, aromáját és tápértékét. Mary Ann Augustin, a CSIRO vezető kutatója szerint a brokkoli fehérjében és rostokban gazdag, bioaktív fitokémiai összetevői miatt ideális alapanyag egy porított termékhez, amellyel a termelők növelhetik piaci kínálatukat.

Mire jó a brokkoli?

Mint a többi szuperzöldség, a brokkoli is nagyszerű méregtelenítő és lúgosító. A brokkoli rosttartalma révén támogatja a jótékony, probiotikus baktériumok szaporodását, így elősegíti a bélflóra egészségének fenntartását. Ez a zöldség az antioxidánsok tárháza, magyarázzák a kutatók az egyes zöldségek egészségjavító és egészségvédő hatásait: csökkentik a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, valamint óvják az ereket és erősítik az immunrendszert.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!