head

Mi tartalmaznak a veszélyes kozmetikumok?

Mit tartalmaznak a veszélyes kozmetikumok?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Szebb haj és bőr, pattanások

Egy átlagos fürdőszobában se szeri se száma a kozmetikai termékeknek. De vajon mindegyikről tudjuk, hogy pontosan mit tartalmaznak? Ha nem, akkor könnyen lehet, hogy veszélyes kozmetikumot használunk. Lépjen be velünk az ártalmas tartósítószerek és az illatos méreganyagok világába!

Tetszeni fog, amit a tükörben lát, ha óvakodik az arcápolókba kevert adalékanyagoktól. Ahhoz, hogy tisztában legyünk a bőrápolási méreganyagokkal, érdemes közelebbről is megismerni a káros E számokat.

Honnan tudhatom, hogy veszélyes kozmetikumot használok?

Mindenekelőtt vegyünk egy nagy levegőt, és nyugodjunk meg: önmagában nem minden E betűvel jelölt adalék ártalmas. Vannak azonban veszélyesek is, ezeket hívjuk káros E betűknek. Sajnos a gyárilag előállított, üzletekben megvásárolható kozmetikumok jelentős részében megtalálhatók.

Vigyázok a bőrömre, csak márkás és drága krémekkel kenem. Aggódnom kellene?

Sajnos azért, mert valami drága vagy márkás, még tartalmazhat ártalmas adalékanyagokat. A hidratálókban, babakrémekben, öregedésgátló krémekben előszeretettel alkalmazott petrokemikáliák például a benzinkészítés során jönnek létre. A bőrön filmréteget képeznek, ami hozzájárulhat a pattanásosok kialakulásához. Így is szerepelhet a termék címkéjén: Mineral oil, Paraffinum liquidum, Paraffin, Petrolatum, Petroleum.

Káros színezékek

Sokan kedvelik a színes krémeket, pedig a szintetikus színezékek is lehetnek ártalmasak: allergiát, asztmát, csalánkiütést vagy akár rákos megbetegedéseket is okozhatnak. Jobban tesszük, ha kerüljük a következő káros E betűket: E102, E123, E124, E127, E128, E129, E131, E132, E142. A dioxán-származékok hajlamosíthatnak a máj-, epe-, tüdő- és bőrdaganatokra, ráadásul a bőr természetes védekező funkcióját is gyengítik, hozzájárulnak a száraz bőr kialakulásához.

Veszélyes tartósítószerek

Vigyázzunk a tartósítószerekkel is, különösen az ureák (Benzylhemiformal, Carbamide, Diazolidinyl, Glycinate, Parafolmaldehyde) és a parabének veszélyesek. Különböző irritációkat, köhögést, fejfájást, bőrproblémákat – pl. extrém bőrszárazság –, valamint hormonális zavarokat okozhatnak.

Illatos méreganyagok

Ugye, Ön is tapasztalta már, hogy a kellemes illatú krémektől viszketni kezd, vagy kiütéseket kap, esetleg elszíneződik a bőre. Nos, ennek oka akár valamelyik szintetikus illatanyag is lehet (Amyl cinnamal, Citronellol, Geraniol, Linalool). Érdemes tüzetesen tanulmányozni a termékek összetételét, hogy kiszűrjük a veszélyes kozmetikumokat, de a legjobb, ha illatmentes krémet választunk.

Mit tegyek, ha sokáig használtam veszélyes kozmetikumot?

Válasszunk olyan méregtelenítő programot, amely megszabadítja a májunkat a méreganyagoktól, nehéz fémektől. A legjobb megoldás, ha ezentúl csak bio készítményeket használunk, esetleg segítségül hívjuk a bőrápoláshoz a növényi olajokat.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!