head

Dús haj: milyen ellenségei vannak?

Dús haj: milyen ellenségei vannak?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: Szebb haj és bőr, pattanások

A dús haj minden nő álma, ám egy csomóan a különféle kozmetikumok segítségével próbálják meg szebbé varázsolni a hajkoronájukat. Pedig a megfelelő tápanyagok bevitelével, és egy kis életmódváltással, sokkal többet tehetünk azért, hogy elérjük a kívánt hatást.

Dús hajra vágyunk, de hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a helytelen táplálkozás, a környezeti ártalmak vagy a méregtelenítés hiányában az immunrendszer legyengül, ami hajhullást és a haj minőségének romlását okozhatja. A leírtakból egyértelműen kiderül, hogy már egy kevés odafigyelés is elég lenne ahhoz, hogy életmódunk ne menjen az egészségünk és a hajunk rovására.

Nem mindig kóros a hajhullás

Tévedés azt gondolni, hogy a dús haj hiányát a hajhullás okozza, azaz ez a kijelentés csak részben igaz. A dús haj ellensége nem a hajhullás, ami bizonyos határok között, teljesen természetes folyamat: a hajszálaknak is megvan a maga életciklusa, körülbelül két-hat évig aktívak, húsz alkalommal képesek a megújulásra, majd végleg elhalnak. Ezért napi 70-100 hajszál elveszítése miatt, még nem kell aggódnunk, hiszen hiányuk nem okoz lapos hajkoronát, szinte észre sem vesszük, legfeljebb a kefén, párnán hagynak nyomon. És persze azt se felejtsük el, minél hosszabb egy hajszál, annál többnek néz ki, ha kihullik. Kóros hajhullásról csak akkor beszélünk, ha a kihullott hajszálak száma tartósan 100 fölött van.

Lehetséges okok

A gyenge és élettelen haj oka legtöbbször az elégtelen táplálkozás miatt fennálló vitamin- és ásványi anyaghiány, a vashiányos vérszegénység, utóbbi esetében a vér nem rendelkezik elegendő vörösvérsejttel, ami oxigént szállít a sejtekhez, így a hajhagymákhoz is. Tápanyaghiány a szervezetünkbe kerülő, és ott megtelepedő paraziták miatt is létrejöhet, ezek az élősködők fontos vitaminoktól és tápanyagoktól fosztanak meg minket, illetve meggátolják ezek felszívódását.

A hajhagymáknak is szükségük van méregtelenítésre, megfelelő vérkeringés, oxigénellátás nélkül ugyanis betokosodnak, és lassan elhalhatnak. Ilyenkor nem tudják felvenni a hajnövekedéshez szükséges tápanyagokat. Ha dús hajra vágyunk, bizonyos élelmiszereket ne fogyasszunk túl gyakran (például csokoládét, vagy az egyébként nagyon egészséges olajos magvakat, mint a lenmag), mert fokozzák a faggyúmirigyek működését. A termelődő nagyobb mennyiségű faggyú miatt a haj összetapad, és akkor is kevésnek látszik, ha egyébként megfelelő mennyiségű hajszállal rendelkezünk. Ez abban az esetben is megtörténik, ha túl erősen habzó, agresszív sampont használunk, ilyenkor szintén megnő a faggyútermelés.

A hajfestékekben található vegyi anyagok szinte csapást mérnek a hajra. A színelőhívó általában peroxidot, illetve ammóniát tartalmaz, ezek a veszélyes adalékok teszik lehetővé, hogy a festék beszínezze a hajszálakat. Eközben azonban erősen roncsolják a haj szerkezetét, valamint allergiát okozhatnak.

A nem megfelelő hajszárítás ugyancsak a dús haj ellensége lehet. A közvetlen és hosszabb ideig tartó hőhatás ugyanis károsítja a fehérjéket és a vitaminokat, ebből kifolyólag válnak a hajszálak törékennyé és mattá. A dúsabbnak látszó hajkorona érdekében a hajunkat először szárítsuk fejjel lefelé, és a hajszárító hőmérsékletét soha ne állítsuk a maximumra.

Hormonális zavarok is okai lehetnek a hajproblémáknak. Ilyen a pajzsmirigy-alulműködés, vagy a policisztás petefészek szindróma (PCOS). Hajhullás a klimax idején is gyakran jelentkezik, a hormonális változások eredményeként a haj, illetve a testszőrzet elvékonyodik és ritkul, ezen azonban a kíméletes hormonpótlás segíthet.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT