head

Száraz bőr: segít a természet!

száraz bőr
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Szebb haj és bőr, pattanások

A száraz bőr oka általában a nem megfelelő bőrápolás és életmód, de az időjárás is hozzájárul a kialakulásához. Nem véletlen, hogy a nyári évszakban, különösen gyakori a ráncosodást, ekcémát és más elváltozásokat kiváltó bőrszárazság. Éppen ezért, ebben az időszakban fokozott hidratálásra, és még gondosabb bőrápolásra van szükség.

A bőrproblémák a legtöbb esetben szervezetünk belső egyensúlyának felborulása miatt alakulnak ki. A felhalmozódott toxinok már nem képesek a test más részeiben tárolódni, sem onnan távozni, így a legnagyobb méregtelenítő szervünket használja ezek kivezetésére - a bőrünket. Minden bőrbetegségnél ajánlatos egy teljes testet átfogó méregtelenítés, mint a belek területén, mint a sejt-közötti állományban, valamint komoly immunerősítés.

Miért baj, ha száraz?

A száraz bőr kellemetlen tapintású, esztétikailag is zavaró, azonban nem ez a legrosszabb tulajdonsága: sokkal nagyobb baj, hogy erőteljesen ráncosodik, különböző foltok jelennek meg rajta, egészen egyszerűen gyorsabban öregszik. Jó hír ugyanakkor, hogy mivel a száraz bőr kialakulásában a nem megfelelő táplálkozás és kozmetikai szerek, valamint az időjárás játszik főszerepet, mi magunk is sokat tehetünk a megelőzése és kezelése érdekében.

Cseréljük le a kozmetikumainkat

Ha száraz a bőrünk, mindenekelőtt cseréljük le a kozmetikumainkat és a tisztálkodó szereinket (szappan, tusfürdő, sampon) és válasszunk a bőrünk típusának megfelelő, adalékanyagoktól mentes, lehetőleg bio termékeket. Fokozzuk a hidratálást, ehhez kiváló segítőtárs a mangóvaj és a kakaóvaj, a száraz bőr miatt kialakuló ekcémára az Aloe vera jelenthet gyors és biztonságos megoldást.

Együnk ellene!

Több olyan vitamin is létezik, amelyek hozzájárulnak a bőr egészségéhez, a ráncok eltüntetéséhez, valamint a nedvességmegtartó képességének növeléséhez. Fogyasszunk A-vitaminban gazdag ételeket, és használjunk ilyen krémeket, mert az A-vitamin csökkenti a bőrbarázdákat és a foltosodást. Jó hatással van a bőrre az antioxidáns, gyulladásgátló C-vitamin is, ami különösen a ráncok ellen kiváló, de a bőr rugalmasságát is javítja. Kifejezetten a száraz bőr megszüntetésében vehetjük hasznát a bőr hidratáltságát fokozó E-vitaminnak. Fontos az esszenciális zsírsavak bevitele is, ezek ugyanis hozzájárulnak a nedvességet és a tápanyagokat a sejtekben tartó membránok helyes működéséhez. Ha nem pótoljuk a hiányzó omega-3 zsírsavakat (halak, halolaj) és a gamma-linolénsavat (ligetszépeolaj), a bőrünk gyorsabban kiszárad, nehezebben birkózik meg az időjárás viszontagságaival.

Plusz egy tipp:

Száraz bőr esetén ne felejtsük el a méregtelenítést sem, hiszen a sejtek „kitakarítása” mellett a toxinok eltávolításával a tápanyagok felszívódása is hatékonyabb lesz, bőrünk könnyebben visszanyeri természetes egészségét, üdeségét és frissességét.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!