head

Probiotikus baktérium győzheti le a halálos Staphylococcus aureust

Staphylococcus aureus baktériummal való fertőzés számos egészségügyi problémát okozhat, beleértve a vérmérgezést
Staphylococcus aureus baktériummal való fertőzés számos egészségügyi problémát okozhat, beleértve a vérmérgezést
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Probiotikumok

Egy probiotikus baktérium segíthet az antibiotikumokkal szemben rezisztens szuperbaktériumok elleni küzdelemben - adta hírül a Medical News Today.

A Staphylococcus aureus baktériummal való fertőzés számos egészségügyi problémát okozhat, beleértve a vérmérgezést. Ennek a baktériumnak bizonyos törzsei az antibiotikumokkal szemben rezisztensek, ezért különösen veszélyesek.  Azonban a kutatók felfedezték, hogy egy probiotikus baktérium elpusztíthatja ezeket.

A Staphylococcus aureus ( MRSA ) erősen rezisztens az antibiotikumokkal szemben. Ezek közé tartozik az oxacillin, a flucloxacillin és a dikloxacillin. Ezért különösen fontos, hogy a kutatók megtalálják a baktérium elpusztításának módját, mielőtt az súlyosan veszélyeztetné az emberek egészségét.

National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) kutatói, és thaiföldi kollégáik most új reményt adhatnak a halálos baktérium leküzdésének tekintetben. Kimutatták, hogy a Bacillus nevű probiotikus baktériumok egyike képes küzdeni és hatékonyan kivédeni a Staphylococcus aureust.

„A probiotikumokat gyakran táplálékkiegészítőként ajánlják az emésztőrendszer egészségének javítása érdekében”- magyarázza dr. Anthony S. Fauci, a NIAID igazgatója, aki azt is hozzátette, hogy ez az egyik első tanulmány, amely pontosan leírja, hogy a Bacillus hatékony alternatívája lehet az antibiotikum kezelésnek bizonyos körülmények között, a felfedezés pedig további kutatásra méltó.

A Bacillus törzsek  hatékonysága

Az új tanulmányban - amelynek eredményeit most a Nature folyóirat jelentette  meg - a kutatók 200 vidéken élő thaiföldi ember adatait elemezték.

Feltételezték, hogy ez a populáció valószínűleg kevésbé lesz kitéve az antibiotikumoknak vagy az sterilizált élelmiszerek fogyasztásának.

A tudósok mindenkitől székletmintát vettek, majd kielemezték azokat, hogy megpróbálják azonosítani, mely baktérium populációknak lehet közük a Staphylococcus aureus kivédéséhez . Azt remélték, hogy ez segíthet azonosítani azokat a baktériumokat, amelyek megakadályozzák a Staphylococcus aureus kolonizációját.

Úgy találták, hogy 101 székletminta tartalmazott probiotikus Bacillust, és különösen a Bacillus subtilist , mely más jótékony baktériumok mellett számos probiotikus készítményben is megtalálható.

Amikor a kutatók még több mintát gyűjtöttek a belekből és az orrból, és tesztelték őket a  Staphylococcus aureus  jelenlétére , megjegyezték, hogy a Bacillust tartalmazó minták nem tartalmazzák Staphylococcus aureust és fordítva.

A tudósok elvégeztek néhány vizsgálatot egerekkel is, amelyek feltárták, hogy a  Staphylococcus aureus  baktériumoknak van egy különleges rendszere, amely lehetővé teszi számukra a kolonizációt és a növekedést.

A Bacillus nevű probiotikus baktériumok egyike képes küzdeni és hatékonyan kivédeni a Staphylococcus aureust

Azonban a Bacillus izolátumok, amelyeket a tudósok az emberi székletmintákból távolítottak el, képesek voltak hatékonyan gátolni ezt a speciális rendszert.

A baktériumok összetevőinek és aktivitásának elemzését lehetővé tevő technikák alkalmazásával a kutatók megállapították, hogy a Bacillus baktériumok gátolják  Staphylococcus aureus  speciális rendszerét úgy, hogy bizonyos molekulákat állítanak elő.

Megfigyelték továbbá, hogy a fenfokinok gátolják számos Staphylococcus aureus  törzs növekedését , beleértve az USA300 MRSA-t, amely a legtöbb Staphylococcus aureus által okozott fertőzésért felelős az USA-ban.

Ígéretes eredmények egerekben

Egereken végzett további kísérletekben a tudósok beültették a Staphylococcus aureust a rágcsálók beleibe, és lehetővé tették a baktériumok elszaporodását ebben a környezetben. Ezután az egerek Bacillus subtilist kaptak, és hamarosan megszabadultak a beleikben élő Staphylococcus aureustól .

A jövőben a kutatók még több kísérletet végeznek annak megvizsgálására, hogy a B. subtilist tartalmazó probiotikus termékek képesek-e a Staphylococcus aureus fertőzést emberben meggyógyítani.

„Reméljük, hogy a probiotikus baktérium képes az MRSA-fertőzöttség csökkentésére a kórházakban" - mondta Michael Otto, a tanulmány vezetője.

Forrás:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/amp/323315

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!